Svenska livsmedel visades upp i Asien

En svensk-finsk expertdelegation gick i början av september till Japan och Sydkorea för att visa upp hälsosam mat med hög kvalitet och många mervärden.

Den svensk-finska delegationen åkte till Världsutställningen i Osaka och fick där möjlighet att lyfta fram livsmedelsprodukter från Sverige. Foto: Buisness Sweden

Delegationen samlades vid den nordiska paviljongen på Expo 2025 i Osaka under ledning av Business Sweden och statssekreteraren vid Landsbygds- och infrastrukturdepartementet samt Finlands motsvarighet.

– Vi ser ett stort intresse för svenska innovativa produkter med en bra storytelling. Den japanska marknaden präglas av kvalitet och säkerhet medan den koreanska är mer trendkänslig. Sveriges höga standard och arbete med hållbarhet intresserar. Våra varumärken lockar med smaker och bra marknadsföring i både Korea och Japan, säger Maria Kärnerud, ansvarig för livsmedelssatsningen på Business Sweden, till Jordbruksaktuellt.

Från Sverige var Orkla Snacks AB, Dream of Sweden AB och Lantmännen med på resan.

– Vi ser ett stort intresse för svenska livsmedel som på ett unikt sätt kombinerar hög kvalitet, livsmedels­säkerhet och unika mervärden baserat på ett jordbruk i världsklass. Genom samarbeten som detta stärker vi inte bara vår export, utan också Sveriges möjligheter att påverka framtidens livsmedelssystem, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Intresset för havre, havrebaserade ingredienser och andra nordiska matprodukter samt råvaror växer snabbt i Asien. Vårt mål är att utveckla långsiktiga partnerskap som gynnar svenska lantbrukare och ytterst Sverige som exportnation.

Business Sweden har fått i uppdrag av regeringen att genomföra åtgärder inom ramen för Livsmedelsstrategin 2.0, med målet att öka livsmedelsproduktionen på ett hållbart sätt och driva långsiktig exportframgång. Delegationen var en del i det uppdraget.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 05 oktober 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera