”En historisk milstolpe”

I mitten av september invigde DeLaval nybygget på Hamra Gård. En expansion på 12 000 kvadratmeter - den största i gårdens historia.

Den nya VMS-ladugården på Hamra Gård är en strategiskt viktig satsning för DeLaval. Det nya stallet är ljust, har sex liggbåsrader, tio koborstar, 15 kraftfoderstationer och foderbord längs båda långsidorna. Kotrafiken är styrd, med foder först. Totalt finns här plats för 350 mjölkande kor, och vid invigningen var man uppe i runt 170 kor. Foto: Isabella Odmark

– Det känns jättebra, jag är så stolt och glad att få vara med och investera i svenskt lantbruk. Det är en stor dag, och en historisk milstolpe, för Hamra Gård och för Delaval. Vi har investerat stort i forskning och utveckling som kan se till att vi leder mjölkindustrin framåt i många år framöver och att vi kan leverera mer kundnytta, säger DeLavals vd Paul Löfgren.

Den nya VMS-ladugården har plats för 350 mjölkande kor, uppdelat i två grupper med 150 kor och två VMS-robotar i varje samt en VIP-grupp på 50 kor med en VMS-robot. En betydlig ökning jämfört med den tidigare ladugården som rymde 60 mjölkande kor, och man har även byggt nytt för både kvigor och kalvar.

– För några år sedan landade vi i att vi behövde en större anläggning för att kunna göra mer tester och vi behövde fler kor. Vi alla vet att gårdarna blir större i dag. Så vi kände att vi också behövde investera i framtiden och modernisera, säger Jonas Hällman, europachef på DeLaval.

Man har även valt att installera en strömaskin, som dock inte är DeLavals egen utan kommer från finska Demecka. Den strör med spån, och har sensorer som känner av var det finns kor så den bara strör i tomma liggbås. Foto: Isabella Odmark

Senaste lösningar

Stort fokus har legat på automatisering, gällande såväl mjölkning som utfodring och rengöring. Man räknar med att kunna sköta den nya ladugården med samma personalstyrka som innan. Ladugården är utrustad med DeLavals senaste lösningar för djurvälfärd, hållbarhet och mjölkningsteknik. Ett exempel är DeLaval Plus Behaviour Analysis, som ger övervakning i realtid av varje ko.

– Användningen av ny teknik och data, och inte minst integrationen mellan dessa två, kommer vara en del av vår framtida framgång på Hamra. Vi tror detta är framtiden, säger Petter Sahlstrom, ansvarig för norra Europa på DeLaval.

Både Paul Löfgren, vd för DeLaval, och Jonas Bjurevall, vd för Hamra Gård, är nöjda och stolta över den nya ladugården. Foto: DeLaval

Nöjd med layouten

Den 10 juni flyttades de 60 korna från den gamla ladugården upp till nybygget.

– Det gick bra, det var knappt några vi behövde mota, berättar Hamra Gårds vd Jonas Bjurevall.

Vid invigningen har cirka 170 kor flyttat in, och man räknar med att vara uppe i full beläggning nästa sommar. Jonas berättar att allt är i full gång och funkar bra, och att man nu skruvar på de sista detaljerna för att det ska fungera optimalt.

Är det något du är extra nöjd över?

– Jag tycker layouten är bra, hur vi gjort med betesdriften men även med gruppindelningar med robotarna och fållan. Men det mesta är bra, sen finns det små saker man kunde gjort annorlunda. Det hade kanske behövts någon mer grind här och där för människorna som ska röra sig runt, men korna rör sig optimalt.

Expansionen på Hamra Gård innebär inte bara ny VMS-ladugård, man har även byggt nytt kalvstall som har plats för 200 kalvar samt kvigstall med plats för cirka 350 kvigor. Foto: DeLaval

Strategiskt viktig

På frågan om de haft någon speciell prioritering i bygget, svarar Paul:

– Djurvälfärd är A och O. Det finns inget projekt som startar här som inte har fokus på djurvälfärd. Det handlar om när vi utvecklar nya saker men också när vi bygger. Sen måste man alltid kompromissa, men jag tycker det ser bra ut där inne. Vi har haft fokus på ventilation och ljus och det är gott om utrymme att idissla.

I ladugården har man byggt en övervåning där besökare kan se ut över korna i ladugården. Man kan också se ner i en av VMS-robotarna samt in i foderköket. Foto: Isabella Odmark

Exakt vad bygget har kostat vill DeLaval inte avslöja. Enligt Paul är det en stor och strategiskt viktig investering för DeLaval.

– Hamra är en forsknings- och utvecklingsanstalt, men det är också ett marknadsföringsverktyg – Vi har tusentals besökare här varje år. Det är även en mötesplats och kulturbärare för oss, alla som jobbar här, även koncernchefer, får vara med och mjölka när man börjar, säger han och tillägger:

– Det är vårt ansvar att ligga i framkant i forskning och utveckling, så att våra kunder kan göra mer med mindre och på ett mer hållbart sätt. Med den nya ladugården ökar vår kapacitet och vi får fler kor att testa våra produkter på. Vi har också fått nya möjligheter att testa våra produkter, inte minst på mjukvarusidan med biosensorer och analysverktyg av olika slag.

I ladugården finns fem VMS-robotar, fyra av modellen VMS V310 och en VMS V300. För att hålla extra koll på korna är de utrustade med bland annat DeLaval Repro, DeLavals Flow-Responsive Milking–system och DeLavals Milk Cell Analysis tool, MCA. Foto: Isabella Odmark
I ladugården har man satsat på sitt Optimat-utfodringssystem, som mixar gräsensilage, majsensilage och halm. Utfodringen sker med hjälp av två golvgående fodervagnar, OptiWagons. Foto: Delaval

”Växer så det knakar”

Marknaden för DeLavals produkter är god, enligt Paul.

– Den är kraftigt växande. På de flesta håll i världen är mjölkpriserna högre än på länge. Så det är bra, det driver vår marknad. Det finns även politiska mekanismer som hjälper jordbruket att investera, även om jag inte tycker det görs tillräckligt. Så det är goda förutsättningar i många länder, Kina är däremot ett stort undantag. Det är en marknad som gått ner kraftigt, De har kommit upp till sin självförsörjningsgrad på 70 procent på mjölk, så de investerar inte nu, berättar Paul och avslutar:

– Vi växer så det knakar, det går jättebra. Det är kul!

Det är en ståtlig byggnad som tagit plats på Hamra gård, totalt är VMS-ladugården 6 000 kvadratmeter stor. Foto: Isabella Odmark

Fakta: Hamra Gård

Hamra Gård ägs av DeLaval och är både en kommersiell mjölkgård och en högteknologisk testanläggning för DeLavals senaste teknik.

Total area: Äger 3 062 hektar, arrenderar 576 hektar

Åkermark: 1 153 hektar

Antal kor: 300 kor och 490 ungdjur, vid full beläggning 550 kor och 500 ungdjur

Koraser: 50 procent SLB, 50 procent SRB

Mjölkavkastning: Innan utbyggnaden – 2 800 ton mjölk per år. Efter utbyggnaden uppskattar man en årlig avkastning på 6 000 ton, vid full beläggning.

Genomsnittlig avkastning per ko: 12 500 kg ECM per år

Antal anställda: 15 personer i ladugården

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 11 oktober 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera