Ny seminstation signalerar framtidstro

Efter många år av hårt arbete är Svenska Köttföretagens nya seminstation Hållsta Nova nu snart klar. Innan galtarna flyttade in hölls en officiell invigning i mitten av september.

Under invigningen var intresset stort för rundvandringen, och många ville veta hur arbetet på seminstationen kommer gå till. Här i tappningsgropen får galtarna lämna sperma. Den kan liknas vid en mjölkgrop för kor, där personalen står på ett lägre golv än djuren. En djurskötare tappar tre galtar samtidigt. Foto: Carolina Wahlberg

– Nu får vi starta med en anläggning, som möjliggör att vi inte bara producerar grisar av världsklass i Sverige, utan även semin av världsklass. Och semin och genetik är oerhört viktigt för att den svenska produktionen ska utvecklas väl, och vi ska vara ett land som har en stark självförsörjningsgrad på kött, inte minst griskött, sa Svenska Köttföretagens vd Hans Agné vid invigningen.

Enda chansen att besöka

Efteråt fick den som ville, för första och sista gången gå in i anläggningen. När grisarna är på plats kommer den inte vara öppen mer än för personal för att säkerställa smittskyddet. Jordbruksaktuellt hängde självklart med in.

Det är obligatoriskt för personalen att duscha, tvätta håret och ta på sig särskilda arbetskläder innan de går in i seminstationens inre zon. Innan passage in till själva produktionen spritas händerna. De flesta som jobbar på seminstationen agerar både djurskötare och laboratoriepersonal, vilket ger variation i arbetet då det ena är mer fysiskt krävande och det andra mer mentalt krävande.

Läs mer om hur arbetet går till inne i anläggningen under bilderna nedan:

Galtboxarna är sju kvadratmeter stora och har en djupströbädd av spån för bästa komfort. Hållsta Nova har plats för 352 galtar, fördelat på tolv olika avdelningar. Insättning sker var sjätte vecka och när galtarna anländer är de cirka sex månader gamla. När galtarna kommit till galtstationen låter man galtarna hoppa och lämna sperma, vars kvalitet undersöks. Är allt okej går galten in i produktion. Foto: Carolina Wahlberg
I tappningsgropen hoppar galten på en fantomen i form av en sugga och sperma samlas med ett automatiskt system som kallas Collectis. När tappningen är klar släpper den artificiella vaginan automatiskt. Det tar mellan fem och 15 minuter för galten att tappas och han lämnar mellan 100 och 800 milliliter per gång. Varje galt tappas vanligen en eller två gånger i veckan. Foto: Carolina Wahlberg
På labbet kontrolleras spermiernas utseende, hur stor andel av dem som är normala och hur de rör sig. Minst 70 procent normala spermier krävs. Man kontrollerar även koncentrationen, vilket avgör hur mycket spädningsvätska som ska tillsättas, det vill säga; hur många doser ett ejakulat räcker till. Foto: Carolina Wahlberg
Varje dos ska innehålla minst 1,8 miljarder spermier. Normalt ger en galt 30-35 doser per tappning men variation mellan 15 och 80 förekommer. När alla analyser är klara tillsätts spädningsvätska. Doser från faderraserna innehåller sperma från två till fyra galtar, medan doser från moderraserna bara innehåller sperma från en individ. För att kunna granska kvaliteten på doserna sparas prov från varje batch, som granskas i mikroskop dag 1, 3 och 5 efter tappning. Foto: Carolina Wahlberg
De färdiga doserna placeras i klimatrummet, där de kyls till 20 °C. Att sperman kyls ner snabbt från kroppstemperatur är viktigt. För varm temperatur gör att de gör av med sin energi snabbt, medan för kall temperatur kan medför att de helt sonika dör. Efter klimatrummet väntar packrummet, där det också är 20 °C. Beroende på vilken transport doserna ska gå iväg med packas de i påsar (budbil med klimatanläggning) eller frigolitkartonger (andra transporter). När packningen är klar placeras paketen i utlastningsrummet i väntan på att bli hämtad av transportör. Foto: Carolina Wahlberg

 

Här kan du ta del av ytterligare detaljer kring Hållsta Nova och verksamheten där. 

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 12 oktober 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera