Professorn sågar rekommendationerna
Den nya rapporten från EAT-Lancet-kommissionen rekommenderar 15 gram rött kött per dag. En rekommendation som professorn och överläkaren Fredrik Nyström inte håller med om.
I förra veckan publicerade EAT-Lancet-kommissionen rapporten Healthy, Sustainable, and Just Food Systems där forskare menar att genom att människan drastisk ändrar sin kost kan rädda liv och miljön. Rapporten publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet. Från Sverige deltog flera forskare från Stockholm Resilience Centre (SRC) vid Stockholms universitet.
Enligt forskarna ska man äta en planetär hälsokost och till exempel inte äta mer än cirka 15 gram rött kött per dag. Och istället äta mer grönsaker, frukt, baljväxter och nötter. Något som skapat debatt.
Inte belägg
TV4 har pratat med professorn Fredrik Nyström, överläkare i internmedicin som har forskat om hälsa i över 30 år. Han är kritisk till rapporten och menar att det inte finns belägg för att göra den här typen av rekommendationen.
– Som forskare och läkare som arbetar med kost tycker jag inte det finns någon som helst anledning att, utan att ha gjort riktiga studier, rekommendera att man plötsligt ska minska så radikalt på en så livsnödvändig näringsrik produkt som kött bara för att man tror att det kommer att bli bra för miljön genom att minska koldioxidproduktionen, säger han.
Rökt och salt
Istället menar han att det är tydligt att de som äter strikt vegansk kost istället ofta får vitaminbrist av allvarligt slag om de inte äter vitamintillskott.
– Och studier som anses visa på risker med att äta mycket kött bygger ofta på rena statistiska samband där man räknar in dåligt kött av olika slag, såsom rökta korvar och korv med mycket salt i köttkonsumtionen. Det räcker ofta för att förklara risksamband som man menar sig ha hittat, säger han.
Enligt Fredrik finns det inte heller några studier i dag som visar att man på lång sikt blir friskare av vegetarisk mat.
Här kan man läsa hela rapporten: https://www.thelancet.com/commissions-do/EAT-2025
Fakta: Rekommendationer enligt planetär hälsokost
Frukt och grönsaker: 500 gram
Baljväxter: 75 gram,
Mejeri: 250 gram (eller ett spann på 0–500 gram)
Fisk och skaldjur: 30 gram per dag (0–100 gram)
Fågel: 30 gram per dag (0–60 gram)
Rött kött: cirka 15 gram (fläsk, nötkött eller lamm) per person och dag, med ett intervall på 0–30 gram.
Källa: EAT Lancet-kommissionen 2025









.gif)
