Litet men mäktigt

Den 10 oktober firas Äggets dag över hela världen. I år med temat ”The Mighty Egg”.

I dag den 10 oktober firas Äggets dag runt om i världen. Foto: Carolina Wahlberg

– Vi firar Äggets dag för att uppmärksamma ägget som ett fantastiskt och näringsrikt livsmedel med betoning på dess mångsidighet, prisvärdhet och höga näringsvärde, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Äggets dag instiftades 1996 av The World Egg Organisation. I år är temat ”The Mighty Egg” och man vill lyfta att trots att ägg är små är det ett mäktigt livsmedel som innehåller många viktiga näringsämnen.

Äggig fakta:

• Högt näringsvärde: Ägg är en utmärkt källa till protein och andra viktiga näringsämnen, vilket gör det till ett av världens nyttigaste livsmedel.
• Mångsidigt användningsområde: Ägget kan användas på otroligt många sätt i matlagning och bakning, vilket gör ägg till en viktig och användbar råvara.
• Prisvärt livsmedel: Ägg är ett prisvärt livsmedel som ger mättnad, energi och näring.
• Viktigaste varan att köpa svenskt av: Ägg toppar listan. 81 procent av de svenska konsumenterna tycker att ägg är den viktigaste varan att köpa svenskt av.
• Så många ägg äter vi: I Sverige äter vi cirka 213 ägg per person och år.
• 8 av 10 konsumenter i Sverige tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma.

(Källor: Attitydundersökning 2025, Svenskmärkning. Attitydundersökning 2024, Svenska Ägg. Jordbruksverket 2024.)

5 000 ägg

Svenska Ägg skriver att dagen firas på olika sätt i olika länder. Branschorganisationen i Sverige firar genom att lyfta fram alla positiva egenskaper med ägg. Och i till exempel Indien ska man försöka sätta ett världsrekord med ägg i fokus. 5 000 ägg ska användas när en känd indisk kock ska laga Egg Bhurji, en kryddig indisk äggröra.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 oktober 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera