Litet men mäktigt
Den 10 oktober firas Äggets dag över hela världen. I år med temat ”The Mighty Egg”.
– Vi firar Äggets dag för att uppmärksamma ägget som ett fantastiskt och näringsrikt livsmedel med betoning på dess mångsidighet, prisvärdhet och höga näringsvärde, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.
Äggets dag instiftades 1996 av The World Egg Organisation. I år är temat ”The Mighty Egg” och man vill lyfta att trots att ägg är små är det ett mäktigt livsmedel som innehåller många viktiga näringsämnen.
Äggig fakta:
• Högt näringsvärde: Ägg är en utmärkt källa till protein och andra viktiga näringsämnen, vilket gör det till ett av världens nyttigaste livsmedel.
• Mångsidigt användningsområde: Ägget kan användas på otroligt många sätt i matlagning och bakning, vilket gör ägg till en viktig och användbar råvara.
• Prisvärt livsmedel: Ägg är ett prisvärt livsmedel som ger mättnad, energi och näring.
• Viktigaste varan att köpa svenskt av: Ägg toppar listan. 81 procent av de svenska konsumenterna tycker att ägg är den viktigaste varan att köpa svenskt av.
• Så många ägg äter vi: I Sverige äter vi cirka 213 ägg per person och år.
• 8 av 10 konsumenter i Sverige tycker att det är ett måste att alltid ha ägg hemma.
(Källor: Attitydundersökning 2025, Svenskmärkning. Attitydundersökning 2024, Svenska Ägg. Jordbruksverket 2024.)
5 000 ägg
Svenska Ägg skriver att dagen firas på olika sätt i olika länder. Branschorganisationen i Sverige firar genom att lyfta fram alla positiva egenskaper med ägg. Och i till exempel Indien ska man försöka sätta ett världsrekord med ägg i fokus. 5 000 ägg ska användas när en känd indisk kock ska laga Egg Bhurji, en kryddig indisk äggröra.






