”Smakerna och mathantverket lever och frodas i Sverige”

I förra veckan avgjordes SM i Mathantverk i Skellefteå. I år tävlade 214 mathantverkare med över 600 produkter.

Från Västerbotten kom Johanna, Pär, Matilda Hellström & Alva Niemi från Svedjan Ost. De kammade bland annat hem guld för Svedjan Kaffeost. Foto: Stéphane Lombard

Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, har sedan 1996 anordnat SM i Mathantverk. I år var det 24 jurygrupper bestående av närmare 100 experter och lekmän, som smakade och bedömde produkterna.

– Smakerna och mathantverket lever och frodas i Sverige. Underbart! Det finns några riktiga pärlor i årets startfält och matglädjen är total, säger krögaren Erik Videgård, som var en av juryordförandena, i ett pressmeddelande.  

214 mathantverksföretag tävlade i klasserna Bageri, Bär-, Frukt- och grönsaksförädling, Charkuteri, Fiskförädling, Hantverksdryck, Mejeri samt Övrigt mathantverk som 2025 består av Glass & Sorbet samt Innovativt mathantverk.

Flest tävlingsbidrag kom i år från Västerbottens län, hemmaarenan för tävlingen. Därifrån tävlade 26 företag med 78 olika produkter, vilket resulterade i tolv guld, 18 silver och 15 brons.

– Det är verkligen roligt att se att mathantverkarna från den här regionen har gått man ur huse för att tävla när de har tävlingen på sin hemmaplan, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren från Eldrimner.

23:e året

Skåne och Gävleborgs län var två andra starka regioner i tävlingen med många tävlande. En person som stack ut i årets tävling var Lotta Persson som driver Lotta-Boden i Loos i Hälsingland. Hon är en veteran i tävlingen, i år var det 23:e året som hon vann medaljer. I år kammade hon hem hela nio medaljer varav två guld för Hjortronmarmelad och Rödvinbärsgelé från Loos.

Något som efterfrågas av juryn till kommande år är fler olika fiskarter i fiskklasserna. Odlad fisk är vanligast.

– Jag vill se mer av abborre, gädda, sik och kolja, säger marinbiologen och utbildaren Illona Miglavs som var juryordförande i den ena fiskjurygruppen.

Bagaren Sébastien Boudet bedömmer ett av de tävlande bröden. Foto: Stéphane Lombard

Chans till utveckling

Ett av syftena med SM i Mathantverk är att företagarna ska få en chans till återkoppling. Alla tävlingsbidrag bedöms anonymt och efteråt får man ta del av juryns bedömning.

– Att tävla är ett tillfälle att få värdefull återkoppling från juryns experter som kan användas i produktutvecklingen. Många tävlingsdeltagare berättar att det givit dem viktiga nycklar för framtiden, säger Aleksandra Ahlgren.

Nästa år kommer tävlingen att hållas i Kristianstad i Skåne.

Här kan man ta del av hela resultatlistan: https://www.eldrimner.com/core/files/Resultat%20SM%20i%20Mathantverk%202025.pdf

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 oktober 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera