”Det är en rolig resa som vi har påbörjat”

Under Köttriksdagen presenterades vinnaren av Årets Nötköttsföretagare. Det blev Dikor i Örebro AB, som drivs av Nils Eld och Joel Andersson.

Nils Eld driver företaget Dikor i Örebro med Joel Andersson, och de två har nu utsetts till Årets Nötköttsföretagare. Foto: Isabella Odmark

2024 startade de två vännerna upp det gemensamma företaget vid namn Dikor i Örebro AB. Dessförinnan har de under drivit egna företag, men under flera år samarbetat kring både djur och växtodling. Den gemensamma satsningen möjliggör att de nu kan växa och driva ett större företag samt ha någon att bolla idéer och dela ansvaret med. De utökar med siktet inställt på 400 dikor.

Tidigare i år utsågs de till Årets Nötköttsföretagare i Örebro län, och under Köttriksdagen tog de även hem titeln Årets Nötköttsföretagare i hela landet.

Hur känns det att vara Årets Nötköttsföretagare?

– Det känns bra, det är jätteroligt! Det är roligt att kunna inspirera andra, för det har betytt så mycket för mig att bli inspirerad när jag varit på studiebesök och sett hur andra har det och har byggt upp det. Sen är det ännu roligare att få göra det ihop med Joel, ens bästa kompis som man driver företag ihop med. Det är en rolig resa som vi har påbörjat, säger Nils Eld, som var på plats på Köttriksdagen och tog emot utmärkelsen.

Hur är det att starta upp tillsammans?

– Det är roligt att göra det tillsammans. Man har bara en yrkeskarriär, och det är svårt att göra en sådan här resa själv. Vill man driva ett större jordbruksföretag, så var det här en jättestor möjlighet att få göra det.

Motivering: 

Årets nötköttsföretagare, Nils Eld och Joel Andersson, är fantastiska förebilder för svensk dikoproduktion.

Verksamheten bedrivs på flera enheter i ökande antal stall. Nils och Joel fokuserar på rationell drift med smarta lösningar som gör gårdarna lättskötta. De vågar satsa, hitta nya lösningar och bygger för att på så sätt utveckla företaget.

Dikor i Örebro AB:s verksamhet karaktäriseras av:

  • Effektivitet i produktionen
  • Rationella enheter med fokus på djurhälsa och djurvälfärd
  • Mod att investera i och utveckla verksamheten
  • Viljan att lära sig mer
  • Stark framtidstro
  • Generösa med att dela med sig av erfarenheter och kunskap

Läs mer om Köttriksdagen i kommande Jordbruksaktuellt och på vår hemsida. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 01 november 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Toppliste-nivå på produktionen trots gamla byggnader

Med temat ”Svensk grisproduktion – en framtidsbransch” gick Alnarps grisdag av stapeln i mitten av oktober. Dagen bjöd på allt från en utblick till Bryssel till rapporter från doktorander, senaste nytt på regelfronten och inspiration från grisföretagare. En av dem var Edward Friberg, som delade med sig av sina erfarenheter – bara två år efter att han själv satt på åhörarplats som lantmästarstudent.

Kommentera