Var ska maten produceras?

KSLA:s jordbruksavdelning har börjat sin satsning för att lyfta frågorna kring framtiden för svensk livsmedelsproduktion. Den första sammankomsten ifrågasatte svenska mervärden, tron på konsumentmakt och konstaterade att maten aldrig har varit så prisvärd som nu.


Per-Åke Sahlberg, ordförande för KSLA:s jordbruksavdelning, i samspråk med expertpanelen.

KSLA:s sammankomst med temat ”Skall vi ha någon livsmedelsproduktion i Sverige?” lockade till ett rekorddeltagande på 170 personer i Stockholm och Alnarp. Sammankomsten var ett startskott för KSLA:s satsning på en diskussion om förutsättningarna för en livskraftig livsmedelsproduktion i landet.

EU och Sverige har samma konkurrensvillkor

– Jordbrukspolitiken måste ge klara spelregler och vara långsiktig, inledde Ingrid Petersson, statssekreterare, Jordbruksdepartementet, sitt anförande.

– Svenska bönder har samma konkurrensvillkor som EU:s bönder för sina verksamheter. Vi kommer inte att tillåta några försämringar i djurvälfärden. Vi ligger i framkant och ska driva djurvälfärdsfrågorna i EU, förklarade Ingrid Petersson.

Var ska intäkterna för de ”svenska mervärdena” komma ifrån?

– En del av intäkterna kommer att komma från staten och EU, en del ska komma från konsumenterna. Man måste dock vara medveten om att den del som staten betalar kommer att konkurrera med andra statliga utgifter som pensioner, sjukvård och skola, svarade statssekreteraren.

Maten i Sverige har aldrig varit så prisvärd

– Maten i Sverige har aldrig varit så bra och billig jämfört med andra produkter, som den är nu, sa Agneta Dreber, vd Livsmedelsindustrierna, i en kommentar till dagens tema.

Peter Dettman, vice vd ICA, var överraskad av bristen på framtidstro och jävlar anamma hos det svenska jordbruket.

– Det vore som vi i ICA skulle lägga oss ner och ge upp bara för att Lidl och Aldi kommer hit och etablerar sig, kommenterade Dettman.

Hjälp konsumenten välja

Charlotte Hedin, generalsekreterare i Sveriges Konsumentråd, uppmanade det svenska jordbruket att bli tydligare.

– Konsumenten behöver mer handledning i butiken. Som konsument är det svårt att se skillnaden på svensk och dansk fläskfilé när de ligger intill varandra i butiken, menade Hedin.

– Erfarenheten från ICA:s butiker är att svenska konsumenter är beredda att betala 20 kronor mer per kilo för svensk fläskfilé. Blir prisskillnaden till den danska filén större väljer konsumenten den, informerade Dettman.

Naiv konsumentsyn

– Det finns en naiv syn på konsumentmakt, sa Svante Axelsson, generalsekreterare Svenska Naturskyddsföreningen (SNF). Konsumenten klarar inte av att ta ett så stort ansvar som många har uttryckt förhoppningar om med tal om de svenska mervärdena. Därför behövs politik för att hålla landskapen öppna, inte en konsument som köper korv.

– SNF kan hjälpa bönderna att förankra och legitimera en framtida jordbrukspolitik. Jag tror att vi kommer se en ny reform av jordbrukspolitiken mycket snart igen. Och då gäller det att kunna motivera de 9 miljarder som jordbrukspolitiken kostar, avslutade Svante Axelsson.

Som en slutsats av dagens debatt konstaterade Peter Edling, Valla Gård, att:
– Producerar inte vi livsmedel här i Sverige ska någon annan förstöra sin natur, för livsmedelsproduktion gör avtryck.

Artikeln publicerades tisdag den 27 april 2004

Kommenterarer till artikeln

Stefan Ljungdahl skrev 2004-04-27 15:20:31:

Vad menar Ingrid Petersson med att vi har lika konkurrensvillkor som övriga EU? På vilket område då? Utrymmeskrav för djuren, burhöns, dieselskatt, N-skatt, svanskupering, foderantibiotika?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste