Slutar med vete för att spara vatten

Saudiarabien har beslutat sig för att skrota sitt mål att vara självförsörjande på vete. Istället ska man vara helt beroende av import och på så sätt spara på landets begränsade vattenresurser.

På sjuttiotalet startade Saudiarabien ett program skulle göra dem helt oberoende av veteimport. Med hjälp av oljepengar kunde man betala ett pris som låg mångdubbelt över världsmarknadspriset och stimulera lantbrukare att borra djupa brunnar och börja bevattna öknen för att få igång produktionen.

Det statliga garantipriset var så högt satt att landet till och med började producera med vete än man konsumerade. Detta resulterade i att den saudiska staten i början av 90-talet fick köpa in dyrt vetet och sälja billigt till bl.a. forna sovjetstater, man till och med gav bort vete gratis till Syrien för att bli av med det. Idag producerar landet cirka 2,5 miljoner ton vete.

Spara vatten

Nu är det slut med det trettioåriga programmet för att vara självförsörjande på vete. Från och med i år börjar den saudiska regeringen att minska sina inköp av vete från lantbrukarna med 12,5 procent. 2016 räknar de med att täcka hela sitt vetebehov med import.

Lantbruket i Saudiarabien är helt beroende av djupborrade brunnar för att få tillräckligt med vatten till sina grödor. Att sluta med sin veteproduktion kommer att minska förbrukningen av vatten rejält. Enligt SIDA så kan det gå åt upp till 3000 liter vatten för att producera 1 kilo vete i länder med varmt klimat.
Den saudiska regeringen överväger att kompensera lantbrukarna som slutar med sin odling genom antingen direkta stöd eller att hjälpa dem byta till odling av andra grödor som vall för landets boskap.

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste