Personporträtt: Karl-Erik Bender

Utanför Benders huvudkontor i Edsvära är det snyggt. Räta linjer och välsopade gångar. Karl-Erik Bender, grundare av Benders takpannefabrik månar om sitt företag.

                                                                                    – Jag vill hålla det rent och snyggt. Det är viktigt för att ge ett gott intryck, säger Karl-Erik Bender när jag påpekat att företaget Benders utstrålar sofistikerad elegans. Från tillverkningen av takpannor och marksten syns inte ett spår, trots att vi befinner oss mitt på fabriksområdet i Edsvära i Vara kommun, Västergötland.
Det var här allt började. Det som skulle växa till att bli ett av Sveriges mest framgångsrika företag - Benders Sverige AB. Sedan starten 1960 har företaget vuxit med väldig fart men ändock med eget kapital och omsätter idag 830 miljoner.

 

Dans på väg
Här i Edsvära drev Karl-Erik Benders föräldrar ett jordbruk med tillhörande lanthandel. Storebror Karl-Erik och lillebror Arne fick tidigt hjälpa till.
– Det var bara att spänna för hästarna och börja plöja eller ställa sig i affären när man kom hem från skolan, berättar Karl-Erik. Egen företagsamhet har alltid legat i släkten och jag har alltid varit inne på att driva något eget.
Karl-Erik och hans bror fick så småningom chansen att ta över den lilla lanthandeln men som den entreprenör Karl-Erik var född till ville han något mer. Kunderna var för få och han ville få igång ruljansen. Så han byggde sig en varubuss. Och det blev genast fart på kommersen.
– Arne skötte lanthandeln, och jag körde bussen. Jag sökte upp kunderna och fick mycket sålt på det viset, säger Karl-Erik.
Men inte heller det räckte. På kvällen blev varubussen en turnébuss. Karl-Erik och de andra medlemmarna i dansbandet Anders Meijer gav sig ut på spelningar. Karl-Erik spelade kontrabas och bandet var ute 170 kvällar om året. De arrangerade också stora fester och evenemang som kunde dra uppemot 20 000 danslystna.
– Det blev inte så mycket sömn under de här åren, skrattar Karl-Erik som efter spelningarna kom hem vid två på natten för att sedan stiga upp igen vid sex för att köra varubuss.

En dag kom trummisen
Mitt i allt detta kom trummisen en dag och visade Karl-Erik en annons om att man kunde köpa sig en takpannemaskin. ”Aha, tänkte pappa och bröderna Bender. Vi kör!”
– Någon marknadsundersökning gjorde jag aldrig, jag bara startade, säger Karl-Erik. Samtidigt var det omkring hundra andra som också köpte en takpannemaskin och hade jag vetat det hade jag nog aldrig börjat. Men jag var trygg i mig själv som säljare och visste att jag skulle klara det.
Efter fyra år var Benders den största takpannefabriken i Sverige. Idag har de flesta fabriker försvunnit och endast sex fabriker finns kvar. Benders äger tre av dessa.
– Skillnaden var att jag var säljare och de var producenter, förklarar Karl-Erik. De satt hemma och väntade på att kunderna skulle komma till dem. Jag åkte ut till byggena och sålde mina takpannor på plats.

Vinst går till utveckling
Sedan dess har framgången för familjeföretaget fortsatt. De har haft sitt eget kapital, tagit små lån och varit lyhörda för omvärldens upp- och nedgångar.
– En central del i att bli en lyckad entreprenör tror jag är just lyhördheten och känslan inför framtiden, säger Karl-Erik. Man måste lyssna på andra och ta till sig impulser.
Han tror också på att skapa närhet. Både till sina kunder och sina anställda. Men att göra det på ett vettigt sätt anser han vara svårt i Sverige idag.
– Jag önskar skattereglerna vore annorlunda och att företagare skulle få friare tyglar att skaffa sig nya kunder och behålla sina gamla, säger Karl-Erik eftertänksamt och lite irriterat.
Vill han bjuda in sina kunder till en konferens eller utbildning i samband med OS ska han få göra det, anser han.
– Men Skatteverket nekar avdrag för detta trots 40 timmars konfererande på en vecka, säger Karl-Erik.
Familjeföretag bra grogrund
En stor del i framgången menar han ligger i att Benders är ett familjeföretag. Vinsten har gått tillbaka in i företaget och de har kunnat utveckla produkterna och sina idéer. Karl-Erik kommer in på de stora magnaterna inom svenskt näringsliv. Han gillar inte att man som vd, styrelseordförande eller vad det vara må, ger sig själv och de man håller om ryggen skyskrapehöga löner och förmåner.
– De ger oss andra egenföretagare dåligt rykte, menar Karl-Erik. För många av oss handlar det om glädjen att bygga upp något, att skapa nya arbetstillfällen och en god arbetsmiljö. Inte att sko sig på det andra åstadkommer.


Lätt när det är tufft
Men att driva ett familjeföretag är inte bara idel solsken och chokladpraliner. Visst finns det tyngre episoder.
– Att driva ett familjeföretag är enkelt när det är tuffa tider, förklarar Karl-Erik. Då jobbar alla stenhårt. Det är när man ska dela på vinsten eller ta nya strategiska beslut som det blir svårt.
Karl-Erik anser att man inte ska vara för många familjemedlemmar i ett familjeföretag. Då blir det stopp i utvecklingen. Alla vill åt olika håll.
– Far gick ur företaget redan efter 6-7 år och lillebror Arne gick ur 1983, berättar Karl-Erik.
Ödmjuk inför det faktum att det gått så oerhört bra för företaget men också medveten om att många av besluten som tagit inte skulle varit möjliga med fler delägare.
Idag är Karl-Eriks son, Ove Bender, vd för företaget. Själv är Karl-Erik styrelseordförande. Dottern Helen Bender äger också en del i företaget men arbetar inte inom koncernen.

 
Framgångsrika travare
Huvudkontoret i Edsvära omgärdas av välklippta gräshagar där skimrande blankryktade hästar betar i solskenet. Ett av Sveriges mest framgångsrika travstall, Stall & Stuteri Palema, ingår i Benderskoncernen.
– Vi har 300 hästar här nu, säger Karl-Erik, och i stuteriet finns både egna hästar och hästar som är här för att tränas.
Varje häst som föds upp i egen regi får efternamnet Palema. Som förnamn har man använt namn ur familjekretsen, och när de inte räckt till har också anställda i företaget få låna namn åt fölen.
Han leder ut storvinnaren och avelshingsten Gidde Palema ur stallet. Gidde trilskas. Men så snappar han upp ett par blad från en högväxt buske och blir glad och lugn.
Det är i travsporten Karl-Erik idag hittar spänningen. Han är mycket engagerad i hästarna och har själv vunnit ett trettiotal travlopp.
– Hästarna är lycka för mig idag, avslutar Karl-Erik med en kärleksfull blick på Gidde Palema som mumsar av de saftiga bladen.

Benders
Verksamhet: tillverkar bland annat takpannor, marksten, murar, sockelelement, och kantstöd.
Omsättning: 850 miljoner
Anställda: 350 personer
Huvudkontor: Edsvära i Västergötland
Ägare: grundaren Karl-Erik samt hans barn Ove och Helen Bender

Produktion
Dagsproduktion av takpannor räcker till cirka 300 villatak
Dagsproduktionen av marksten täcker cirka två fotbollsplaner
Årsproduktionen av kantstöd räcker mellan Stockholm och Malmö






Jessica Fremnell Krasser
jessica@entreprenadaktuellt.se
019-16 64 64

Artikeln publicerades måndag den 16 juni 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera