Se över snötyngda tak

Rapporterna om nedrasade tak på ladugårdar och ekonomibyggnader kommer in från flera platser i Sverige, skriver Länsförsäkringar. De uppmanar nu alla att se över sina byggnader för att undvika skador.

Det är fastighetsägaren som har ansvar för att se till att snön inte orsakar skador på taken. Därför uppmanar Länsförsäkringar alla fastighetsägare att se över dem.
När temperaturen stiger och snön blir blötare blir snön mycket tung, upp emot 200- 300 kilo per kubikmeter. Dessutom absorberar snön mer fukt från omgivande luft vilket ökar tyngden ytterligare även om det inte kommer ny snö.

Viktigt för ersättning vid skada
Enligt Länsförsäkringar börjar de nu få in många samtal från kunder vars tak har ramlat in.
– Vi uppmanar alla lantbrukare med stora mängder snö på sina tak att se över taken och skotta dem vid behov. Det är viktigt för allas säkerhet, inte minst för de människor och djur som kan befinna sig i byggnaderna, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.
– Förutom säkerhetsaspekten är det också viktigt att skotta taket för att få ersättning från sin försäkring vid en eventuell skada. Om man inte har sett till sitt tak och skottat bort tung snö har de flesta försäkringar villkor om minskad eller utebliven ersättning om taken bryter samman på grund av snötryck.
Länsförsäkringar betonar också vikten av personlig säkerhet vid arbetet att ta bort snön från taken.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 05 februari 2010

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste