Danskt dricksvatten testas för pesticidrester

Danska tester av grundvatten visar på en ökad förekomst av pesticirester i vattnet. Nu införs utökade tester av dricksvattnet.

Glyfosat är det vanligaste bekämpningsmedlet i Danmark och analyser visar nu att förekomsten i grundvattnet har ökat. I 9 av 635 prover hittades rester av glyfosat som låg över gränsvärdet. För att garantera ett bra dricksvatten har nu danska myndigheter bestämt sig för att utöka kontrollen av dricksvattnet med tester av glyfosat och AMPA, som är en nedbrytningsprodukt från glyfosat, skriver Maskinbladet. Anledningen till att man ser en ökad förekomst av glyfosat skall också utredas. En orsak som diskuterats är att man kan ha besprutat för nära brunnar och nu föreslår den danska regeringen en sprutfri zon på 25 meter vid dricksvattenbrunnar.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 24 januari 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vikten av att fira det lilla

Krönika: Årets odlingssäsong är inte över än, och det finns en risk att det blir en lång och utdragen höst innan höstbruket kan anses vara klart. Det har varit ett utmanande år likt 2018, men vädret detta år kom i fel ordning i många delar av vårt avlånga land. Att dagarna varit svårplanerade är vi nog många som kan hålla med om. Att vi jobbar i en bransch där vi måste anpassa oss efter moder jord har varit extra tydligt det här året och kan av den anledningen leda en konstant känsla av motvind när man ständigt får kämpa. För att orka jobba vidare och få ihop detta år behöver vi få in glädjen i vår vardag. Genom att försöka lirka fram de små ljusglimtarna och försöka lyfta dem, kan vi få hjälp att orka kämpa i mål.

 

Kommentera