Skördetröskan firar 75 år i Europa

Skördetröskan spelar en stor viktig roll i livsmedelsindustrin. I år firar den europeiska skördetröskan 75 år i drift. Sommaren 1936 visades den europeiska skördetröskan upp för första gången. På en gård i Tyskland presenterade August Claas en traktordragen maskin som producerade ett flöde på spannmålen. Maskinen korsade fälten och spannmålen kunde transporteras bort i säckar.

Tröskan utför arbetsprocesser som historiskt sett har krävt enorma arbetsinsatser både på fältet och på gården. Tröskan färdas över fältet, tröskar med små förluster och samlar spannmålen i stora tankar. Detta sker snabbt och i stor skala. Amerikanska skördetröskor har funnits sedan 20-talet men nådde inte någon större framgång i Europa. De amerikanska maskinerna klarade inte den kompakta och ofta liggande europeiska grödan eftersom de var byggda för enklare skördeförhållanden.

Företaget Claas var först med att utveckla en skördetröska för Europeiska förhållanden. Den första traktordragna tröskan kom 1936. Foto: Claas

Även om ryktet sade att skördetröskor inte skulle fungera i Europa var August Claas tillsammans med sina bröder övertygade om att skördetröskor skulle kunna användas även för europeiska grödor. Konceptet med en tröska med tröskbord framtill kom redan i början av 30-talet. Konceptet var då för modernt eftersom mycket av den teknik som krävdes: effektiva traktorer, hydraulik och elektronik ännu inte hade utvecklats.

Genombrottet kom 1936 med en bogserad skördetröska med sidomonterat skärbord. Den var byggd för att kunna skörda 30 ton vete per dag och under de följande sex åren tillverkades den i 1450 exemplar. Den första självgående skördetröskan, dvs. med inbyggd motor lanserades år 1953. Det självgående tröskningssystemet blev alltmer populärt och under de följande årtiondena utvecklades ännu effektivare skördetröskor för alla typer av spannmål och klimatförhållanden världen över. En modern tröska kan skörda upp till 100 ton vete i timmen, utrustas med 12 meter breda skärbord och precisionsstyrs med GPS. Ingen dålig utveckling på 75 år.


Brita Prejer


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 13 juli 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste