Vi äter 19 kilo ost per år

Svenskarnas konsumtion av ost ökar. Totalt äter vi 19 kilo ost per år och person vilket placerar oss på en tionde plats i världen. Det visar den senaste internationella oststatistiken.

Enligt färsk statistik från The World Dairy Situation ökar den svenska konsumtionen av ost och med en konsumtion på 19 kilo ost per svensk och år lägger sig Sverige på en tiondeplats i världen. Förstaplatsen innehavs av Grekland där man äter 31 kilo ost per år och person. Därefter följer Frankrike med 26 kilo ost per år och person.

Ökningen i Sverige beror på att vi lär oss nya sätt att äta ost vid sidan om ostmackan. Framför allt ost som äts i och till maten.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 22 augusti 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Lagstiftning botar inte handelns övertag

Diskussionen om de få stora företagens enorma dominans i svensk livsmedelshandel är inte ny. Branschorganisationen Livsmedelsföretagen uppger att den största livsmedelskedjan har en marknadsandel om över 50 procent och att de tre största aktörerna tillsammans kontrollerar 90 procent av våra dagligvaruinköp. I jordbruket och jordbrukets kooperativa företag har vi generellt inte lyckats matcha dagligvaruhandelns växande affärskraft. Istället är det nu lagstiftaren som försöker rädda affärsklimatet i livsmedelskedjan.

 

Kommentera