Debatt: Djurägarna rättslösa

Tillägnat de journalister och makthavare som kan känna sig träffade. I djurskyddssammanhang verkar det som att Sveriges Radio och TV, liksom de flesta journalister, tiger ihjäl vilka rättsövergrepp som helst från ”djurskyddet” och ”rättsväsendet”.

Djurägarna har blivit lika rättslösa som de föräldrar som råkat ut för socialförvaltningarnas barnomhändertagande. Nu äntligen tvingas makthavarna erkänna dessa övergrepp. Om det tar lika lång tid att upptäcka vilka övergrepp som drabbat våra djurägare, kommer vi inte bara att sakna det svenska smöret på butikshyllorna. Vi kommer även att sakna den ekologiska odlingen, som kräver djurskötsel för att fungera.

När skall lantbruksjournalister och övriga makthavare i lantbrukssektorn börja granska och stoppa trakasserierna av djurägarna? Varför reagerar man inte på att chefen för djurskyddet på länsstyrelsen i Skåne, uppträder i polisuniform tillsammans med två riktiga poliser, för att sätta skräck i djurägare. Låtsaspolisens tilltag har polisanmälts utan reaktion i lantbrukspressen. Skall denna olagliga handling få sopas under mattan, av massmedia och makthavare, likt alla andra rättsvidriga handlingar som svenska djurägare fått utstå sedan Astrid Lindgren vanärats med den nya djurskyddslagen för över två decennier sedan? Är det ”djurrättsmaffian” som har nästlat sig in i samhällskroppen och fått tolkningsföreträde mot icke ont anande djurägare?

Även de mest effektiva djurägarna är i högsta grad ekonomiskt sårbara. De anonyma anmälningarna (öststatsmodellen) kan knäcka vem som helst både ekonomiskt och psykiskt. Ofta sätts orimliga krav tidsmässigt och ekonomiskt vid vitesförelägganden. Mer eller mindre rutinmässigt skriver man att besluten om djurförbud skall gälla även om de överklagas. Som lök på laxen har man infört mångdubbel bestraffning för samma påstådda brott genom tvärvillkoren, som medför att utöver stora kontrollavgifter, vitesförelägganden, böter och dryga advokatkostnader skall man betala tillbaka delar av erhållna EU-stöd. Samt inte att förglömma kostnaderna för att omhänderta djuren, vilket kan kosta många gånger djurens värde. Är proportionalitetsprincipen i EU helt okänd för våra domstolar?

Om våra husdjur skall ha det bra måste de som arbetar med djuren behandlas väl. Bakom nästan varje allvarligt vanvårdsfall i lantbrukets djurhållning hittar vi en ekonomiskt sargad lantbrukare som gått i väggen. Vem bär skulden när mjölken sinat helt?

Sten-Arne Persson
Lantbrukets Ekonomiservice

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 13 oktober 2011

Kommenterarer till artikeln

john tray skrev 2012-02-27 16:09:53:

Vidare kan man undra varför Länstyrelsen ljuger till media att omhändertagna djur var vanvårdade när dom veterinär-besiktats utan anmärkning? En oärlig sadistisk Länstyrelse med utstuderade arbetsmetoder..


john tray skrev 2012-02-27 14:00:54:

Sveriges sorgliga "såkallade" djurskydd liknar mest godtyckliga utrotningar i alltför många tveksamma,påhittade och grundlösa djurskyddsärenden av en Länstyrelse med "för lite" att göra. Eller så vill dom bara vara elaka. Att "hitta på" brott,djurskyddsärenden eller andra vanvårdsfall är inte tillåtet enl lag. John.


Viola skrev 2011-11-17 15:11:48:

Jag har upptäckt att Länsstyrelsen har något konstigt för sig. Man ska få yttra sig inom en viss tid,innan de fattar beslut.Men det stämmer inte.De har redan fattat beslutet.Varför ska man yttra sig över ett redan fattat beslut?? Det är väl ingen vits. Så nog är djurägare rättslösa.


Samuel af Ugglas skrev 2011-10-31 08:52:11:

Undra vilket pris "djurrättsteroristerna" får betala journalisterna för att åtnjuta denna fantastisk uppmärksamhet i media. Bägge grupperna är väl skattefinansierade kan man tänka? Vi är imponerade och ytterst tacksamma för att Du avlöjar det "vanliga" jounalister vägrar att skriva om med få undantag, Sten-Arne.


Birgitta skrev 2011-10-29 23:32:58:

Sten Arne Persson,jag kan bara säga FANTASTISK!!Huvudet på spiken!! Vet du att det enda livstidsstraffet vi har kvar i Sverige är djurförbud. Man får inte en chans att ha djur igen och visa vad man går för, utan ens närmaste drabbas också.Har man en make eller maka med djur och har djurförbud själv så "flyttar länstyrelsen in" för att kolla att allt sköts,man får inte ha sina hundar hemma när man jobbar för då får frugan eller gubben sitta på bron hela dagen.Skulle det bli en miss så får maken eller makan också djurförbud, Jag har sett detta på nära håll,när länstyrelsen fullständigt förstör och förföljer en familj. Man är helt hjälplös,det hjälper inte att överklaga för får man rätt så överklagar länstyrelsen och så är man tillbaka på ruta ett. Beslagtar dom djur så säljs dom utan att kolla vem som är rättmätige ägaren. Jag vet för så försvann en hund som jag lämnat ut på foder. Birgitta


Monica skrev 2011-10-29 01:34:19:

Vi ska komma ihag att det har galler i allra hogsta grad aven hundar och andra sallskapsdjur Det forkommer fruktansvarda hot mot oss foredetta djuragare Manga av oss gar i botten ekonomiskt och psykiskt Sa tar dom vara djur som inte pa nagotvis ar vanvardade eller pa annat satt misskotta Gotland ar ett sant lan dar flertalet inspektorer och lansveterinen Anvander ovannamda taktik Det ljugs for inspektorena vet att de flesta kommer att ma sa daligt att det inte orkar och kan protestera Det forekommer aven sjalvmord bland djuragarna Det att lansstyrelsen omhandertar friska husdjur och later dessa sitta pa pensionat sa orimliga tider att dom blir bade psykist och fysiskt sjuka Det kan inte vara meningen att djuren ska bli lidande och agarna ga under nar inget varit fel Mer an att lansstyrelsen vill visa sin otroliga makt och tyvarr okunskap


Ingrid skrev 2011-10-16 16:22:26:

Det här är jätteviktigt, vi diskuterade häromdagen Fair trade - när ska de svenska bönderna få uppleva fair trade, undrar jag.


solveig skrev 2011-10-14 17:55:39:

Inte bara det med proportionalitetsprincipen bryter den dolda diktaturen staten Sverige emot. FN-konventionen och övriga EU-lagar verkar Sverige skita högaktningsfullt i. Det är så illa att jag en tid övervägt att ta mitt pick och pack och flytta till ett annat land ett där inte staten kan gå in och lägga beslag på miljontals av kronor från en enskild enbart pga att en korrupt tjänsteman på lägsta nivå försöker dryga ut sin lön med att planera, verkställa och sedan slutföra sitt och kumpanernas bedrägeri med hjälp av förvaltningslagar och det illa fungerande förvaltningsdomstolarna. Tom polisen har hjälpt till, de har också varit mycket duktiga på att mörka det hela, alla försök att anmäla tystas effektivt omgående av åklagare. Allt detta med beskydd av staten. Vart är vi på väg?


Lena Börjesson skrev 2011-10-14 15:53:55:

Underbart! En stor eloge till dig som vågar skriva om detta. Äntligen någon utanför djurägarskaran som förstått. Kampen mot myndighetsmissbruket börjar äntligen ge frukt. Man blir så glad. Tack Sten Arne Persson!


Allmogeson skrev 2011-10-13 21:53:56:

Vem bär skulden när mjölken sinat helt, frågar Sten Arne Persson Vem bär skulden till att situationen är som den är redan idag, är en lämpligare fråga. Vi har inte en amimaliproduktion som kan försörja en europeisk storstad och våra beslutsfattare uppfattare jordbruket som ett problem. Inte att det är för litet utan att det är för stort och är en belastning på miljön. Hoppas att hungern blir bästa kryddan och det snart.


Bonde skrev 2011-10-13 21:22:20:

Bra av er att våga ta upp detta.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste