Varg dödade djurskötare

En kvinnlig djurskötare dödades i går av vargar vid Kolmårdens djurpark. Enligt vargexpert Olof Liberg vid Sveriges lantbruksuniversitet är vargattacker på människor extremt ovanligt, skriver svd.se.

Olof Liberg minns bara en vargattack på människa i hägn med dödlig utgång, vilket var i en forskningspark i Minnesota, USA, för några år sedan. Risken finns dock alltid, menar han, och särskilt i djurpark där vargarna saknar den naturliga skyggheten för människan. Han är förvånad att Kolmårdens djurpark inte haft i sina rutiner att alltid vara minst två när de går in i varghägnet, skriver svd.se.

Även Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning, säger att det ska mycket till för att en varg ska attackera en människa.
"Jag har aldrig varit rädd när jag gått in i ett varghägn, trots provokativt beteende som att hämta valpar och liknande", säger han i en intervju med svt.se, och menar att det inte finns någon självklar regelbok för hur vargen uppträder. Enligt Olof Liberg har något utlöst vargarnas attack- och mobbningsbeteende, men vad är oklart.

Enligt nt.se hade kvinnan gått in till de åtta treårsvargarna för att leka och ha övningar med dem, så kallad socialisering, när attacken kom. När det blev tyst på kommunikationsradion reagerade de andra djurskötarna och såg kvinnan ligga livlös i hägnet. När räddningstjänsten kom till platsen tvingades de bilda ett mänskligt drev och hade en person redo med vapen för att avfärda en eventuell ny attack. Enligt Jan Tengeborg, inre befäl på räddningstjänsten, ska kvinnan ha avlidit redan på platsen.

Efter attacken har styrelsen för Kolmårdens djurpark beslutat att upphöra med all närkontakt med varg i parken, ett beslut som gäller både personal och besökare, skriver nt.se. Djurparken har tidigare haft vargar i en inhägnad som besökare fått gå in till.

Det här var dock inte den första vargattacken i parken. Så sent som i våras blev en 15-årig flicka biten i låret av en av vargarna och fördes till sjukhus. Efter den händelsen skulle djurparken se över rutinerna för vargbesöken. Djurparken har tillsatt en utredning om det som nu hänt och ska se över sina säkerhetsrutiner. Händelsen rubriceras som arbetsplatsolycka.

År 1821 var den senaste gången som man vet att en varg attackerade och dödade en människa i Sverige, enligt svt.se. Det var då den så kallade "Gysingevargen", som man tror var en tam varg som släppts ut i skogen, som gick till attack mot flera barn.

Jägareförbundets rovdjursansvarige Gunnar Glöersen säger att den här händelsen gör att människor som lever i rovdjurstäta områden kommer att bli rädda.
"Ett syfte med vargjakt är att göra vargar rädda för människor. De ska förknippa människor med fara. Idag ser vi att allt fler vargar kommer in i byar och samhällen", säger han i en intervju i Svensk jakt.

Mats Höggren, zoologisk chef för Kolmårdens djurpark, förstår att händelsen kommer att påverka vargdebatten och vargpolitiken.
"Det är ju inte direkt den part i vår fauna som står högst i kurs i vissa läger. Vi inser också att det här kommer att påverka vargdebatten och vargpolitiken. Risken är att den sänks till ännu lägre nivåer än vad som är fallet i nuläget. Vi inser vårt ansvar i sammanhanget", säger Mats Höggren till Svensk jakt.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 18 juni 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste