Smartaste företagsinvesteringen beror på förutsättningarna

Om företaget går med vinst är det inte alltid helt självklart hur man bör investera. Alla företag har olika förutsättningar oavsett bransch och det är just de olika förutsättningarna som ligger till grund vilket val man bör göra. För vissa lönar det sig med långsiktig investering medan andra tjänar på att tänka mer kortsiktigt.

Johan Andersson är rådgivare på Swedbank. Foto: Maria Eremo

Johan Andersson arbetar som företagsrådgivare på Swedbank och är specialiserad inom skog- och lantbruksbranschen och han råder alla företagare att uppsöka en rådgivare om man har pengar att investera eller om företaget behöver göra en investering.

– Om företaget har en vinst så gäller det att hitta en bra placering. Det handlar om att få pengarna att själva arbeta och växa och bli till mer pengar, säger Johan.
Det finns en hel del sätt att välja bland, som till exempel värdepapper och pensions­försäkringar och möjligheterna ser olika ut beroende på om företaget drivs som enskild firma eller aktiebolag.
– Just inom lantbruk kan skillnaderna vara stora om du har enskild firma. Om så är fallet rekommenderar jag räntekonton och pensionsplaceringar eftersom det kan få konsekvenser skattemässigt med aktier och andra värdepapper, säger Johan.
Det svåraste är alltid att hitta rätt slags placering för företaget. Att få en bra avkastning samtidigt som man inte är villig att riskera någonting är svårt. Om ett företag vet med sig att de inom de kommande åren är i behov av att köpa en ny maskin bör man, enligt Johan, göra en säker placering.
 – Då vet man att pengarna finns kvar när det är dags att köpa maskinen. En kontoplacering ger inga höga räntor men den är trygg. Sedan finns aktieindexobligationer, en placering där du minst får tillbaka satsat kapital.

 
       Blandade tips:
 
  • Ta först och främst ut lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt. För inkomståret 2012 ligger denna brytpunkt vid 414 000 kronor, alltså 34 500 kronor i månaden.

  • Spara i fonder.

  • Kapitalskyddade placeringar är en annan möjlighet.

  • Du har möjlighet till god avkastning men får alltid tillbaka ett visst belopp.

  • Månadsspara.

  • Ha koll på din likviditet.

  • Ha en plan för dina

  • placeringar.

  • Vilken risk är du villig att ta?

    Din investering behöver inte vara stor.

      Källor: handelsbankenforetag.newsmail.se
      privataaffarer.se
Ta hjälp av rådgivare
För att slippa göra en tokig placering bör varje företag samråda med sin revisor och bankkontakt.
 – Vi i banken är medvetna om de skattemässiga skillnaderna för en enskild firma och därför är det bra att samråda med oss innan. Har företaget en vinst som man vill placera går det att jämföra med privata placeringar. Om du inte behöver pengarna förrän på lång sikt kan man vara mer benägen att ta risker. Det är alltid ett beslut om hur pass stor risk du ska våga ta, Johan Andersson.
När det gäller investeringar är det ingen direkt skillnad mellan aktiebolag och enskild firma, det är samma grundmöjlighet men däremot olika förutsättningar. Som egen företagare är det viktigt att ta ut en marknadsmässig lön för att uppnå de sociala förmånerna om du till exempel inte har en gård med högt värde som du kan sälja när pensionen närmar sig. Det är en avvägning att ta ut pengarna från företaget och placera privat, man måste tänka på allt runt omkring.
Investeringsbeslut fattas på samma grunder oavsett bransch och det gäller att ha möjligheter att utveckla företaget.
– Det vi ofta ser är att många mindre företag inte tänker på den egna tryggheten, man ska tänka att man ska ha samma skydd som en anställd. Det är ofta en fråga som är långt ner på prioriteringslistan. Många försäkrar maskinen men glömmer bort sig själva.
Om företaget ska investera i en maskin så kan man sätta maskinen som säkerhet men banken kräver ändå 20 procent i kontantinsats.
– Därför är det alltid bra att ha en buffert som man till exempel kan få genom att månadsspara. Då har du till kommande investering. Ta ett möte med banken och red ut möjligheterna. Det gäller att titta på beräkningen för att se att det verkligen bär sig, ett maskininköp
påverkar hela verksamheten, säger Johan Andersson.


Maria Eremo

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 18 oktober 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste