Hållbar kväveanvändning i nytt forskningsprojekt

Danska forskare satsar på att hitta ett hållbart sätt att använda kväve på, som gagnar både samhället, miljön och livsmedelsproducenterna.

Både för mycket och för lite är dåligt när det gäller användningen av kväve. För lite kväve leder till sämre livsmedelsproduktion, medan för mycket är skadligt för miljön. Tidigare lösningar med att begränsa kvävetillförseln av miljöskäl har antingen inte levt upp till förväntningarna eller skapat nya problem. I ett nytt tvärvetenskapligt forskningsprojekt ska forskare under en femårsperiod utveckla hållbara lösningar som gynnar både livsmedelsproducenter, samhället och miljön. Forskare från Aarhus universitetet i Danmark leder projektet, där även andra danska och utländska universitet samt representanter från kommuner och jordbruksbranschen ingår. Forskarna har en budget på drygt 30 miljoner danska kronor.

– Hittills har begränsningar i kväveanvändandet kostat miljarder i tappad livsmedelsproduktion globalt sett. Vi vill visa att det går att använda kväve på ett hållbart och effektivt sätt där naturen skonas utan att det går ut över livsmedelsproduktionen. Det vi vill göra är att utveckla innovativa, forskningsbaserade lösningar för en hållbar användning av kväve i danskt jordbruk, säger forskaren Tommy Dalgaard vid Aarshus universitet i en kommentar.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 19 december 2012

Kommenterarer till artikeln

UFO skrev 2012-12-21 17:21:58:

Vore intressant att veta hur forskarna har tänkt sig hur vi kan använda kvävet på ett hållbart och effektivt sätt. Att ha med kommuner verkar skumt eftersom de har gång på gång visat att de har ingen aning om vad som menas med effektivt och h

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste