Arbetar med sitt största intresse

Matilda Ernkrans är det där typiska exemplet av en människa som alltid verkar vara glad, har hur mycket energi som helst och som möter varje individ med ett öppet sinne. Men kan det verkligen vara så att Hallsbergs stolthet, som är ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, är just på det viset? Ja, det kan det verkligen.

Matilda Ernkrans är en politiker att räkna med även framåt. Efter tio år i riksdagen brinner hon fortfarande för sitt uppdrag. FOTO: MARIA EREMO

 

Vem är Matilda?

Namn: Matilda Ernkrans

Ålder:
Blev 40 år den 12 mars

Bor:
Hallsberg

Familj:
Maken Stefan och
sönerna Filip och Martin

Fritid:
Familjen, böcker och springa

Stan eller landet?

– Landet! Det är otroligt skönt att komma hem

Sjunger du i bilen?
– Nej, det gör jag inte men jag spelar gärna hög musik

Var hämtar du din energi?
– Jag ger mig ut och springer, då brukar jag få ordning på tankarna
Det är soligt men kallt när vi ses utanför Hallsbergs station en fredag i mars. Hallsberg, en knutpunkt i Sveriges tågtrafik och en knutpunkt i Matilda Ernkrans liv. Förutom ett år som au pair i London efter studenten har Hallsberg varit hennes hem. Trots att de senaste tio åren har betytt ett idogt pendlande mellan hemorten och Sveriges riksdag så är det landet och familjen i Hallsberg som är basen, tryggheten och platsen där hon samlar energi.
– Jag träffade min man här så jag blev kvar. Det trodde jag aldrig den där dagen när jag kom hem från London och åkte genom samhället med mamma. Men så blev det, säger Matilda.
Åren har gått och sedan den dagen har Matilda och hennes man blivit föräldrar två gånger, hon har hunnit med flera års studier på universitetet och hon har arbetat som arbetsförmedlare.
– Det är arbetsförmedlare jag har som titel och jag jobbade som det under perioden 1994-2002, sedan valdes jag in i riksdagen.
Att hon blev just arbetsförmedlare har en ganska komisk historia.
– Jag var arbetslös och hade varken rätt till kontantersättning (KAS) eller a-kassa efter mitt år i London. Jag besökte Arbetsförmedlingen varje dag och sökte jobb. Till slut blev jag erbjuden en praktikplats – på Arbetsförmedlingen. De tyckte ju att jag ändå hängde där varje dag. De kunde lika gärna få lite nytta av mig.
Så fick det bli och parallellt med arbetet skötte hon studierna på Örebros universitet inom statskunskap, sociologi och nationalekonomi. Tanken var att ta en examen i sociologi men den där c-uppsatsen om hedersrelaterat våld från 2002 ligger fortfarande ofärdig i en låda. Valet 2002 kom emellan och Matilda fick inte ihop det.
– Det känns riktigt surt men jag tror att jag en dag kommer att göra klart den.

Inte lyssna på någon

Vid 18 års ålder var det dags att rösta för första gången och Matilda var inte alls på det klara med vilket parti hon skulle välja. Hon hade dock bestämt sig för att inte lyssna på någon annan utan själv ta reda på var hon stod.
– Jag läste alla partiers program och valde ut tre av dem som kändes bäst. Det där är så typiskt mig, att gå in i något och göra det ordentligt.
Valet föll på Socialdemo­kraterna och reaktionen från Matildas mamma blev ”vad bra”.
– Det visade sig ju att mina föräldrar röstade på dem men vi har aldrig pratat politik på det sättet hemma. Jag hade ingen aning om vad de röstade på men givetvis påverkas man mer av uppväxten än vad man kanske tror. Dessutom fick jag även reda på att min mormor hade varit medlem i en S-kvinnoklubb.
Flera av vännerna tänkte som Matilda och tillsammans startade de skolans första SSU-förening som fick namnet SSU Allé efter skolans namn Alléskolan.
– Anledningen till att det blev Socialdemokraterna är övertygelse om att vi tillsammans, politiken, faktiskt kan påverka och göra skillnad. Solidaritet, frihet och jämlikhet och att inte ge upp om någon, att alla ska kunna nå sina drömmars mål, det är jätteviktigt för mig.
Från SSU Allé till att i dag vara ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet. Den politiska ambitionen har funnits där hela tiden. Därför går det att kombinera ett hårt arbetsliv med familjeliv.

Pustar ut efter att ha sprungit Tjejmilen. Foto: privat

 

Tufft att packa väskan

– Att få jobba med det man tycker är allra roligast är en ynnest. När jag fick frågan om att kandidera 2002 rådfrågade jag min bror om hur jag skulle göra. Han drog då liknelsen till att om han skulle få spela fotboll på heltid, som är det bästa han vet, så skulle ju jag absolut tacka ja till detta, och så blev det. Men det är klart att jag funderade eftersom jag visste att det var ett tidskrävande förtroendeuppdrag och min äldsta son bara var några månader gammal vid det laget.
Trots att hon jobbar med det hon älskar allra mest är det självklart så att det ibland känns tufft att packa väskan och
lämna man och barn ännu en gång.
40-årsfirande.Foto: privat

 

– Jag är ju den jag är och det här är vår vardag. Barnen vet inget annat och i dag när sociala medier är så utvecklat är det mycket lättare att ändå hålla en bra kontakt när jag är bortrest. Men det är klart att det är ett familjebeslut.
Var femte vecka är plenifri och Matilda behöver de dagarna inte vara på plats i riksdagen för omröstningar även om det kan vara sammanträde med utskottet. De plenifria veckorna används till en hel del resor i och utanför landet men också till mer hemmatid. Då försöker Matilda få fler frukostar med barnen och kunna vara med på några av barnens kvällsaktiviteter. Att få några tillfällen där barnen kan få känna att hon bara är just mamma. Det är ett viktigt
val hon gjort.
Besök på svensk glasåtervinning tillsammans med Johan Löfstrand.Foto: privat

Vännerna då, finns de kvar?

– De närmaste vännerna finns där och har accepterat en väldigt oregelbunden möjlighet att ses. Jag har också ett tjejgäng som träffas två gånger per år men alla har mycket omkring sig, inte bara jag. Det som har fått stå tillbaka är mitt engagemang i sönernas idrottande. Jag hade gärna tränat dem i fotboll om tiden hade funnits, men det är ett val jag gjort.
Med över 70 timmars arbetsveckor är det inte svårt att förstå att Matildas liv snurrar på i full fart. Men det är så det är och det är hennes drivkraft som gör det möjligt. Att det blev just Miljö- och jordbruksutskottet är egentligen inte så konstigt. Trots att hennes enda regelbundna kontakt med
lantbruket under uppväxten var grannen som var
Agiterar för jobb.Foto: privat

 

potatisodlare och hennes farfars och pappas Nordsvenskar så har intresset ändå alltid funnits där.
– Jag brinner för det som är nära människors vardag, precis som miljö och jordbruk är. Och maten. Den ständigt aktuella frågan om maten, den engagerar mig. Vad stoppar vi oss egentligen? Vad ger vi våra barn?
Folkhälsan, det jordnära samt miljö och klimat, det som är närvarande hela tiden.
– Det jag känner att vi måste göra är att hitta ett politiskt angreppsätt. På det viset kan vi få med oss alla, inte bara de som är mest engagerade. Först då kan vi få till en samhällsförändring till något bättre, något hållbarare.
Matilda väljer alltid svenskt kött, av djurskydd och miljöskäl. Närproducerat svenskt känns tryggare för henne och sedan blir det ekologiskt i mycket annat.
– Det svenska jordbruket har kommit långt och ska uppmuntras att gå från bra till bäst. Det handlar om både ekologisk och ekonomiskt hållbarhet. Det kan vi gemensamt stötta. Jag vill använda offentliga upphandlingar bättre än vad det görs i dag. Det är ett bra sätt att stödja den svenska matproduktionen, det är ett bra sätt att bygga en marknad. Det handlar om jordens resurser. Svensk matproduktion ger både jobb och en hållbar utveckling.

Extrem ambition

Orättvisorna gör henne arg både privat och i politiken. Att det råder en speciell ordning mellan kvinnor och män även i riksdagen är en sådan sak. Det finns fortfarande i riksdagen, men framförallt i ett bredare perspektiv i samhället, olika krav, möjligheter och skyldigheter utifrån kön. Och det gillar inte Matilda.
– Man ska bedömas utifrån det man säger och gör, inte kön.
För framtiden finns ingen skriven agenda men Matildas extrema ambition har tagit henne dit hon är i dag och hon vill hemskt gärna vara med och vinna valet 2014.
– Det har varit en del tuffa tider men jag tycker att vi har hittat tillbaka och fått den partiledningen vi behöver. Vi fokuserar på jobb och utbildning men i detta finns exempelvis även matfrågan som en viktig del av framtiden. Jag tror att satsa på mat- och klimatfrågor är en framgångsfaktor för partiet – att visa att det är möjligt att påverka framtiden, avslutar Matilda.

Maria Eremo

Frilansjournalist

Artikeln publicerades måndag den 27 maj 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera