Bin trendar i storstan

Bin har under en längre tid varit på tapeten eftersom det uppmärksammats att bipopulation minskat. Det svenska företaget BeeUrban vill höja biets status och skapar trender i storstan.

I slutet av maj beslutade EU-kommisionen att begränsa användingen av neonikotinoider, ett medel som används bland annat vid betning. Anledningen till beslutet är att medlet tycks ha ett samband med att honungsbi-populationen minskat kraftigt. Frågan är dock svårbalanserad eftersom medlet ger ett mycket effektivt skydd mot gnagande och sugande insekter. De begränsade användningen av neonikotinoider befaras därför minska Sveriges rapsareal drastiskt, läs mer om det i den här artikeln.

Enligt SLU är honungsbin det tredje viktigaste djuret i jordbruket, näst efter nöt och gris, och nu har massdöden bland bin även fått stor uppmärksamhet i storstäderna. BeeUrban är ett svenskt företag som fokuserar på att sprida kunskap om bin och öka biopulationen i Stockholm.

Affärsmdoellen går ut på att BeeUrban förmedlar möjligheten att bli fadder åt en bikupa som är placerad någonstans i Stockholms innerstad. Att vara fadder åt en bikupa kostar enligt DN 60 000 kronor, då ingår all skötsel och honungen som produceras.

Är man inte redo att betala så mycket kan man donera pengar till verksamheten genom att adoptera mellan 25 och 500 bin till en kostnad av 50-1000 kronor. Företaget tipsar också om att man kan ge bort ett gäng bin i present.
Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 03 juli 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera