Rörliga golv för bättre stallmiljö

Det kan låta lite udda - men ett golv som rör sig kan faktiskt hjälpa till med utgödslingen i kalvbås och liggbås. Det menar Gotlandsföretaget Moving Floor AB som var på plats på Elmia Lantbruk.

Peg Lindvall som är VD på Moving Floor AB menar att en automatisk rengöring av liggytan är det sista steget för en helt mekaniserad ladugård. Foto: Carolina Wahlberg

Alla olika produkter bygger på samma idé, att golvet som består av ett stort roterande gummiband rör sig och skrapar av gödseln mot en skrapa i båsets ena ände.

 

Sedan mitten av 90-talet har familjen Lindvall på Gotland jobbat med att utveckla sin idé med rörliga golv. Peg Lindvall som är VD på familjeföretaget Moving Floor AB berättar att det var hennes pappa Tommy Lindvall som först tog patent på att ha djur på rörliga golv.


– Vi började först med att utveckla konceptet för grisar men vi har haft svårt att hitta en matta som grisarna inte äter upp. Nu har vi tagit nästa steg och utvecklat flera produkter för nötdjur.

I moderna ladugårdar är det mycket som är automatiserat, men för ytan där djuret ligger ned är det svårt att hitta en lösning som kan minska arbetsbelastningen. På Elmia Lantbruk presenterade Moving Floor flera produkter, bland annat ett nyligen utvecklat liggbås och ett lite mer beprövat kalvbås för fem kalvar.


Konstruktionen för liggbåset går ut på att en gasfjäder i båsets framkant trycks ihop när kossan går in i båset.


– När hon backar ut igen pressas fjädern upp och gummigolvet flyttas ungefär 50 cm bakåt och skrapar av spillningen i bakkant. Golv­skrapan i ladugården kan då ta med sig gödslet ut, berättar Peg.


En av de nyaste produkterna inom Moving Floor-koncepet är ett liggbås som har en mjuk madrass och en matta av PVC som med hjälp av en gasfjäder rör sig 50 centimeter bakåt när kossan går ur liggbåset.

För kalvbåset är grundidén samma men här är det inte kalvarnas rörelser som styr golvet. Istället är det en tryckluftsgenerator som bestämmer när golvet ska röra sig en bit. Dessutom finns en ströbehållare som fyller på lite strö varje gång golvet flyttar sig. Intervallerna för hur ofta golvet rör sig bestämmer man själv, kalvbåset klarar ungefär två ton och är 7.5 kvadratmeter stort.


Konceptet med kalvbåsen finns på gårdar i både Norge, Finland och Sverige. De nya liggbåsen har installerats och testas nu på en gård i Gote på Gotland.


– Vi tror att en automatisk rengöring av liggytorna är den sista hörnstenen för en effektiv ladugård, målet är att all spillning ska vara ute ur stallet inom två timmar vilket gör stallmiljön bättre, håller djuren renare och sparar massor med arbetstid, menar Peg.


Brita Prejer
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 11 november 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste