Kokos har drabbats värst av tyfonen

Tyfonen Haiyan som drog in över Filipinerna antas ha drabbat över en miljon lantbrukare. Enligt FAO har hundratusentals hektar risodlingar förstörts och likaså många kokosnötsplantager.

FAO säger till BBC att området som drabbats värst av tyfonen också var det område som är Filippinernas främsta region för odling av ris. En stor del av skörden, som till stor del görs för hand, var precis klar. Men då riset fortfarande låg på tork befaras mycket vara förstört. Även sockerrörsplantager har drabbats hårt.

Den typ av odling som drabbats värst är också den som är den största källan till export, nämligen kokosnötsodlingen. Kokosnötter är en av Filippinernas främsta exportråvaror och landet är världens största producent av kokosolja. Men många plantager har nu jämnats med marken.

Tyfonen försenar också det kommande vårbruket avsevärt eftersom mycket utrustning förstörts och logistiken försvårats.

Filippinerna har under de senaste åren satsat på att bli självförsörjande på ris men enligt FAO kommer det nu bli ett svårt mål att uppnå.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 25 november 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera