Åremjölk lanserar mjölkautomat

”Milkbot” kallas den mjölkautomat från vilken kunder kan hämta mjölk direkt i flaska. På luciamorgonen hade automaten premiär i en Ica-butik i Åre. Mjölken kom från Åre bondgård bara fem kilometer från butiken.

Under lucidagens morgon demonstrerades mjölkautonaten och alla kunder fick provsmaka. Foto: Mattias Grapenfelt
I mjölkautomaten hämtar man mjölk direkt i en anpassad flaska och betalar i kassan. Foto: Mattias Grapenfelt
Vintertid strömmar det turister till Åre och under luciamorgonen var det premiär för en ny mjölkautomat. Den när-
producerade mjölken provsmakades och delades ut till kunder på Ica i Åre.

– Mjölken kommer från Åre bondgård bara fem kilometer härifrån, mjölken är lågpastöriserad men inte standardiserad eller homogeniserad, säger Mattias Grapenfelt som är vd för Hushållningssällskapet i Jämtland och som var med och delade ut mjölk under luciamorgonen. 

Startat mikromejeri

Tanken i mjölkautomaten rymmer 200 liter men
det går att ha fler tankar redo och byta ut
Mattias Grapenfelt
efterhand. Mjölken fylls sedan i en speciell flaska som kan diskas och återanvändas.

– Vi börjar med att dela ut flaskor som kunderna kan ta med sig hem, men tanken är sedan att man ska kunna köpa sig en flaska och hämta sin mjölk i den berättar Mattias Grapenfeldt.

Åre bondgård har i samband med köp och uppstart av ett mikromejeri också köpt ett antal mjölkautomater som på sikt ska finnas i butiker i området. Priset på mjölken är hela 20 kronor per liter och kunden betalar som vanligt i kassan.

Nytt franchise-koncept

Varumärket Åremjölk har utformats tillsammans med reklambyrån Granath och tanken var att det skulle ske en ännu större lansering under luciadagen, eftersom det officiellt är den första dagen på skidsäsongen. Stormen Ivar satte dock stopp för detta och den stora lanseringen får skjutas upp till nästa år. Enligt Resumé är planen också att koncepet med mjölkautomat med och närproducerad mjölk i butik ska kunna fungera som ett franchisekoncept även i andra delar av Sverige

Brita Prejer
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 13 december 2013

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste