Tält för djur och maskiner

För den som vill undvika att göra stora investeringar i en permanent byggnad kan en tälthall vara ett smidigt alternativ. Nyligen har en av USA:s största leverantörer av tälthallar fått en återförsäljare i Sverige.

De amerikanska tälthallarna finns i många olika storlekar och har en duk som släpper igenom ljus. Eftersom det inte finns några stöttande pelare kan djuren röra sig fritt. Foto: Ecoverit

Tälthallar kan användas som lagringslokaler, djurstall och ridhus. Dessutom går en tälthall snabbt att sätta upp och att montera ner. Katrin Gunnarson, som under året startat upp familjeföretaget Ecoverit som säljer tälthallar av märket ClearSpan, menar att det finns många fördelar med tälthallar, men att utbudet varit begränsat.

– Jag började granska marknaden, både när det gäller kvalitet och pris, och bedömde att det fanns utrymme för den här produkten. Många kanske tänker att en tälthall är en alltför kortsiktig lösning, men det här företaget lämnar 50 års garanti på stålet och 20 års garanti på duken. Så vi bestämde oss för att börja sälja hallarna i Skandinavien, berättar Katrin Gunnarson.

I USA säljer ClearSpan över 10 000 hallar om året i alla möjliga storlekar. Hallen kan vara alltifrån sex meter bred till 90 meter bred. För längden finns ingen begränsning. När det gäller formen på taket finns det både helt runda och lite mer spetsiga varianter.

– Fördelen med en sådan här hall är först och främst flexibiliteten, att den går att ställa nästa var som helst och dessutom går den att flytta på. Eftersom duken släpper igenom en hel del ljus kan man begränsa belysningskostnaderna, det går också att välja om man vill ha isolerat eller inte, säger Katrin Gunnarson.

Hallarna tillverkas på beställning. Det tar några veckor att få hallen producerad och några dagar att montera konstruktionen. När man inte vill ha hallen längre är det möjligt att montera ner och sälja hela konstruktionen på andrahandsmarknaden.

– Vi har märkt av ett stort intresse. Många tycker att det är en bra lösning rent ekonomiskt eftersom det är många lantbrukare som inte har utrymme att göra några större investeringar i nya byggnader, säger Katrin och fortsätter:

– En bra grej som man kanske inte tänker på i första taget är det går att trycka logotyper och företagsnamn på duken, något som kan vara väldigt praktiskt om ett företag sätter upp ett lager till exempel.

Företaget Ecoverit utgår från Ullared där det också finns ett tält uppställt för demonstration.

Brita Prejer
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 20 januari 2014

Kommenterarer till artikeln

ulrika skrev 2014-01-20 19:28:44:

Jag vet att länsstyrelsen har motsatt sig de här lösningarna tidigare. Eftersom att plasten droppar ner på djuren vid en eventuell brand. Är det problemet löst?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste