Arbete och hobby går hand i hand

Redan några år innan det blev verklighet sa Gustav Olsson till sin fru att jobbet som chef på Julita gård var det enda han kunde tänka sig i trakten. En tid senare blev det just så. I fyra år har han tillsammans med sitt team sett till att bevara och visa världens största friluftsmuseum.

Gustav Olsson stortrivs på sitt jobb på Julita gård och under sommaren tillbringar både han och familjen sin tid här. FOTO: MARIA EREMO

Han jobbar med sitt största intresse. De klara linjerna mellan arbete och det Gustav Olsson är allra mest intresserad av här i livet är inte alls tydliga, i stället går de hand i hand och han älskar det han gör.

– Det är av stort värde att få chans att arbeta med så fint material. Att även få vara en del av Nordiska museet är stort och där finns stort kunnande, det är ett värde i sig, säger Gustav.

Hans arbetsplats är Julita gård i Södermanland. Gården ägs av Nordiska museet som år 1941 fick hela gården när den sista privatägaren avled. Nordiska museet har sju olika avdelningar där Julita gård är en av dem. År 2009 började Gustav arbeta där som utvecklingschef.

– Det var ett bra upplägg och ett år senare blev jag chef. Jag hade chans att komma in i det och gick under första året parallellt med min företrädare.

Ett friare jobb

På Julita gård vill man bevara godsmiljön eftersom de är ganska ovanliga nu för tiden.

– Det är viktigt att bevara och visa hur det var i Sverige förr i tiden. Nordiska museet har en av världens finaste lantbrukshistoriska samlingar och Julita gård med 2 200 hektar mark och 360 byggnader är världens största friluftsmuseum.

Det syns tydligt i ögonen att Gustav brinner för det han gör. Hans entusiasm smittar av sig när han berättar om vikten av att få perspektiv på hur det är att vara människa och att få ta del av så mycket kunskap och historia.

– Det är lättare att förstå hur det var när hela miljön finns kvar här.

Innan han började på Julita gård var han lantbruksdirektör på Läns­styrelsen i Sörmland mellan 2002 och 2009.

– Det var ett roligt jobb, men dagens uppgift är friare och jag disponerar målen friare än vad jag kunde göra på länsstyrelsen.

Gustav är uppvuxen på en gård utanför Vingåker och redan som barn kände han därför till Julita gård som inte låg långt bort. Även under åren på länsstyrelsen hade han ett samarbete med gården.

– Jag sa faktiskt till min fru Madelene att om vi skulle flytta häråt så var det enda vettiga jobbet för mig som chef på Julita. Det var år 2006 och i oktober 2008 började jag ju jobba här.

Han har flera examina och kan bland annat sätta upp agronom med inriktning på växtodling, fil. kand. i historia och en fil. kand. i nationalekonomi på meritlistan.

– Jag läste ekonomi i Lund i tre år efter att ha gått ekonomisk linje på gymnasiet. Sedan blev det agronomutbildning i Uppsala och vid sidan av läste jag historia för att det är så roligt och ett stort intresse hos mig. Jag fick även läsa in den gymnasiala naturlinjen så att jag hade behörighet att söka till Uppsala. Dessutom har jag läst arabiska, mellanösternkunskap och statsvetenskap i Lund. Sen plussade jag på med företagsekonomi under agronomtiden i Uppsala.

I Uppsala bodde han granne med sin blivande fru utan att de visste om varandra. Det var inte förrän 2003 som de träffades på utestället ”Crazy cow” i Nyköping och året senare gifte de sig.

Går gärna ut i skogen

2002 började han doktorera i agrarhistoria men slutade när erbjudandet om att bli lantbruksdirektör dök upp. Då var Gustav 31 år och han anställdes som sakkunnig men när organisationen förändrades blev han chef. Att Gustav arbetar med sitt absolut största intresse är ingen hemlighet och därför ser fritiden inte heller helt annorlunda ut. De två döttrarna Ester och Märta tar upp mycket av hans tid och tillsammans med sina tre tjejer går han gärna ut i skogen.

Är det svampplockning som gäller?

– Nej, jag avskyr att plocka svamp. Jag tycker att det är helt meningslöst faktiskt. Jag gillar att titta efter gamla odlingsspår i stället. Jag tycker att det är otroligt roligt att föreställa sig hur naturen sett ut på en specifik plats för 1 000 år sedan.

På somrarna är hela familjen på Julita gård och de bor tillsammans i Gustavs övernattningslägenhet på området. Det blir mest utflykter i Sverige medan barnen fortfarande är ganska små och han gillar att leka med sina barn. Gustav är mycket social och tycker om att umgås, men under småbarnsåren hittar han inte riktigt tiden för det även om han skulle vilja.

– När båda barnen har passerat fem år kommer det bli ändring på det, då ska det bli mer umgänge. Just nu känns livet väldigt bra.

Tre dagar i veckan är han på Julita, en dag i Ny­­köping och en dag på museet i Stockholm. Innan han blev pappa blev det mer chanser till att besöka operan i Stockholm när han ändå var där. Han gör det nu också, men inte lika frekvent.

– Jag lyssnar mycket på italiensk opera, gärna Verdi och Donizetti. Det är häftig musik och en häftig idé att blanda teater och musik. Den sorts opera jag gillar är lättlyssnad.

Vet vad han vill ha

I hemmet är han inte speciellt praktisk och han tackar för att ROT-avdraget finns. Däremot har Gustav tillsammans med sin fru ett stort intresse för inredning och tankarna vandrar gärna iväg till designhistoria.

– Jag vill gärna följa en tidsepok och jag kan gärna klura ut vilka sorts plattor jag vill ha på balkongen men sedan får någon annan göra jobbet. Både jag och Madelene är noga med att det inte får vara för vitt hemma, byggnadsvård är roligt.

Att ta vara på det som finns gäller inte bara i hans inredningstänk utan även när det kommer till matlagningen. Madelene tänker ut vad familjen ska äta medan Gustav lagar mat av resterna.

– Det är viktigt att ta vara på det man har.

Hur länge han blir kvar på Julita gård kan han inte svara på, men än känner han sig långt ifrån klar.

– Jag tror inte att jag är färdig här om fem år, men om jag stannar till pension det vet jag inte. Det är mycket långsiktig planering och det finns massor att utveckla.


Gustav Olsson

Ålder: 43 år

Familj: Fru Madelene och döttrarna Ester sex år och Märta tre år.

Bor: Villa i Nyköping med stor tomt där både rådjur och älgar hälsar på.

Ser på tv: – Jag ser nästan aldrig på tv och gör jag det blir det mest tillsammans med barnen och då ser vi ”Simpsons” eller ”Bolibompa”.Artikeln publicerades söndag den 09 februari 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste