Mer teknik och mindre kväve i Kina

Kina står inför stora utmaningar när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen. Jordbrukssystemet måste bli mer effektivt och man måste stoppa överanvändningen av kväve.

Foto: Thinkstock
Enligt nederländska Rabobank är det en kombination av nationell utveckling inom jordbruket och import av fodergrödor som kan vara räddningen för att Kina ska kunna föda sin växande befolkning.

Om Kina ska kunna uppnå den livsmedelssäkerhet nationen strävar efter krävs en rationalisering av jordbrukssystemet genom bättre infrastruktur, forskning, utbildning samt en bättre till gång till support och service. För att hela kedjan inom djursektorn ska fungera måste man också komplettera med importerade fodergrödor från USA och Brasilien.

Ohållbar kväveanvändning

Dirk Jan Kennes, som är analytiker på Rabobank, menar också att användningen av kväve inom det kinesiska jordbruket idag är uppe på en ohållbart hög nivå och menar att den ökar hela tiden. Till exempel är tillförseln av kväve per enhet producerat griskött hela 3,5 gånger högre än i USA.

Den onödigt stora tillförseln av kväve leder till försurning av mark och vatten. Detta i kombination med att grödorna har ett dåligt upptag av näringsämnen, en utbredd brist på bördig jordbruksmark och dålig kunskap hos lantbrukarna, leder till mycket låg produktion.

Reformer på gång

För att råda bot på detta planerar den kinesiska regeringen vissa reformer. Bland annat ska man uppmuntra specialiserade familjejordbruk genom att göra det möjligt att göra om kollektivt ägd mark till storskaliga jordbruk.

Rabobank gör analysen att en mer teknikintensiv djuruppfödning, likt den i Holland samt en bättre hushållning med kväve, genom att ta efter majsodlingen i USA, skulle kunna vara en modell som kan spara stora resurser och minska miljöpåverkan i Kina.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 27 mars 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste