Handelns bojkott av burägg problematisk

I dagarna har det blivit klart att handelskedjorna Coop och Willys slutar sälja burägg. En utveckling som är problematisk då många äggföretag satsat på moderna bursystem och eftersom konsumenten inte får välja själv, det menar Svenska Ägg.

Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i Svenska Ägg. Foto: Svenska Ägg
Den nionde april meddelade Axfood-kedjan Willys att de slutar sälja ägg som är producerade i bursystem. Bara några timmar senare meddelade även Coop att de fasar ut burägg ur sitt sortiment. Många djurrättsorganisationer jublar över utvecklingen eftersom det nu är fem stora aktörer inom svensk dagligvaruhandel som tagit samma beslut.

Först ut var Hemköp som tog bort buräggen 2008, sedan har PrisXtra (2009), Lidl (2013) och nu Willys och Coop följt efter.

Charlotte Norrman-Oredsson, som är ordförande i Svenska Ägg tycker att utvecklingen är problematisk.

– Vi stödjer alla typer av produktionskoncept och vi tycker att det är helt fel att inte konsumenten själv får välja vad den vill köpa, alla har ju sina egna preferenser, säger hon.

En fjärdedel burägg

Idag kommer 62,2 procent av äggen från frigående höns inomhus, 25,5 procent av äggen kommer från system med inredda burar, 11,5 procent av äggen är ekologiska enligt Krav och 0,8 procent av äggen kommer från frigående höns utomhus.

– Det är många som investerat i moderna inredda burar med sandbad, värprede och sittpinne. Dessutom var vi i Sverige väldigt tidiga med de nya systemen, i Europa är det fortfarande många som inte övergått till moderna burar.

– En väldigt oroande utveckling är att det till och med finns buräggs-producenter och butiksägare med burägg i sortimentet som blivit hotade, berättar Charlotte Norrman-Oredsson. 

Charlotte Norrman-Oredsson tycker också att det i första hand är viktigt att lyfta fram och värna om är den salmonellagaranti som man jobbat hårt för under lång tid. 

– Att kunna äta råa ägg är unikt för Sverige, det är viktigt att vi fortsätter värna om den inhemska produktionen, menar hon.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 april 2014

Kommenterarer till artikeln

BOI skrev 2014-04-11 09:33:34:

I en optimal värld skulle alla hönor gå fritt och sprätta, precis som våra hönor som vi har till husbehov. Först: Jämför dödligheten och stressnivåerna mellan höns i inredda burar och så kallade frigående höns. Nästa fråga: Hur många procent av de ekologiska hönsen går ut i hagen? Dvs inte bara på "verandan" om det finns en sådan? Och: Hur mycket gör det för den enskilda hönans välbefinnande att det max får vara 3000 djur/grupp i ekologiska besättningar jämfört med konventionella, samt även antalet per m2 (6 vs 9 st). Hönans naturliga gruppstorlek är, enligt uppgift max 15 st djur.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste