20 miljoner till stängsel mot rovdjur

Rovdjursfrågan fortsätter vara högaktuell. Nyligen har det skett nya vargattacker i Örebro, och i Skaraborg har en björn synts till. Rovdjurens gör att många ägare till betesdjur vill rusta upp sina stängsel, nu finns pengar att söka från länsstyrelsen.

Foto: Arkiv
I Filipshyttan utanför Örebro blev en flock med får nyligen attackerade av vargen. Attacken ledde till att sju får dödades dirket och ytterligare 15 får var så pass skadade att de fick avlivas. Det var den andra vargattacken i området under kort tid.

I Skaraborg, strax utanför Mariestad, har tydliga spår av Björn synts på åkrarna. Vilket är ovanligt långt söderut.

För att djurägare ska kunna rusta upp sina stängsel för att bättre stå emot rovdjur finns nu pengar att söka från länsstyrelsen. Lantbrukare som bor i områden där det finns varg, lodjur eller björn kan få pengar för att täcka merkostnaden som det innebär att ha ett rovdjurssäkert stängsel.

– Vi vet att det finns en efterfrågan för den här miljöinvesteringen. För 2014 finns det 20 miljoner kronor till stängsel mot rovdjur så det är en begränsad budget. Men till nästa år tillförs pengar från det nya landsbygdsprogrammet, säger Maria Durling på Jordbruksverkets landsbygdsavdelning, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i respektive län beslutar om ersättningen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 26 maj 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste