Handlingsplan för grisnäringen presenterad

Så var då dagen med stort G som i gris här, då svensk grisnäring skulle presentera resultatet av arbetet som pågått sedan griskrismötet i februari. Ökad export, intensifierad rådgivning och investeringsstöd stod högt på listan över de åtgärder som ska rädda svensk grisuppfödning.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Foto: Emma Sonesson
Hela värdekedjan fanns representerad på mötet där landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg skulle få ta del av grisnäringens arbete.

‒ Jag är glad, engagemanget är enormt, kommenterar landsbygdsminister Eskil Erlandsson på mötet.

Arbetsgrupperna presenterade en handlingsplan på 36 punkter. Bland åtgärdspunkterna kan nämnas ett ökat stöd till handeln för att lyfta de svenska mervärdena mot konsument. Utvecklad spetskompetens inom rådgivningskåren och proaktivt arbete mot EU-kommissionen. Syftet med det är att se till att EU-regelverket utvecklas och når svensk nivå beträffande både djurskydd och livsmedel. Regeringen diskuterar även möjligheten att inrätta en attaché i Peking i syfte att underlätta arbetet med att skapa exportkanaler till Kina.
Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare. Foto Emma Sonesson

En av de hetaste punkterna på handlingsplanen är investeringsstöd till grisföretagare som nyinvesterar. Det talas även om att inrätta en forskningsfond för att utvärdera ny teknik och nya stallösningar.

‒ Investeringsstödet ligger inom landsbygdsprogrammet och innehåller 2,5 miljarder kronor. Varje län bestämmer hur pengarna ska fördelas, men jag kommer att träffa landshövdingarna för att påtala vikten av att stödja grisuppfödning där det är lämpligt, säger Eskil Erlandsson.

Varför behövde då grisnäringen åka så långt på den nedåtgående spiralen innan något började hända?
Margareta Åberg, LRF Kött. Foto: Emma Sonesson

‒ Det är en relevant fråga. Vi som grisföretagare har levt på rost och röta alltför länge. Kanske har vi väntat på att någon annan ska lösa problemen. Men det kommer inte att hända. Nu är det hårt arbete för alla inblandade som gäller. Det är allas ansvar att se till att det här genomförs, säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

‒ Det känns jättebra. Kan vi få den här handlingsplanen att bli verklighet tror jag att vi kan skapa en konkurrenskraftig grisuppfödning i Sverige, summerar Margareta Åberg, LRF Kött.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 09 juni 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste