DEBATT- Humlor och bin som handelsvara

Jag är så upprörd att jag knappt kan formulera min avsky för det jag sett. Det lika hemska som oerhört angelägna programmet Bieffekten i SVT 1 (-14-05-29) Alla borde se denna film för att på allvar inse hur oerhört allvarligt situationen är för humlor, bin och insekter i det högindustriella moderna industrijordbruket som framtvingats av politiker som vill fria till väljarna med låga priser på livsmedel.

Allt annat får kosta men inte maten. Jag rekommenderar programmet till alla konsumenter men också till de jordbrukare som fortfarande fnyser åt ekologiskt jordbruk och som vill fortsätta med det för bin, insekter och miljön så förödande storskaliga gift- och kemijordbruket. Fabriker för humlor och bin i stället för att sluta döda dem.

Se filmen och du inser att det krävs en gigantisk omläggning till småskaligt ekologiskt jordbruk med massor av arbetsintensiva småbruk om vi inte ska gå mot en ren katastrof när bin och insekter är utrotade. Monokulturen måste ersättas av mångfald.
Hade aldrig trott att jag skulle behöva uppleva vad som visas i denna film; att bin och humlor blivit en handelsvara, ja rent av en slit och slängvara som bara kastas när pollineringen är över. Ja gode Gud!


Här kan man se filmen fram till den 28 juni: http://www.svtplay.se/video/2062985/bieffekten

Rune Lanestrand,
Tidigare redaktör för småbrukaren


Artikeln publicerades torsdag den 12 juni 2014

Kommenterarer till artikeln

Lantmästare skrev 2014-06-13 15:55:47:

Inte mycket sanning i denna film något av det mest vinklade och ovetenskapliga jag har sett på länge. Ekologiskt småbruk gynnar tyvärr inte bina heller utan de gynnas mest av ett ökat antal betande djur. Jag som odlar mycket intensivt och storskaligt använder i princip aldrig några insektsmedel eller bifarliga produkter så du får nog läsa på lite hur det här med modernt jordbruk fungerar!

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera