DEBATT – Är utländsk ekomat bättre än ”vanlig svensk”

Förtjänar det vanliga jordbruket att svartmålas och ska vi öka den ekologiska produktionen? Staffan Danielsson (C) och Åsa Romson (MP) debatterade idag.

Åsa Romson (MP) vill öka andelen ekologiskt jordbruk i Sverige. Foto: asaromson.se
Staffan Danielsson (C) säger att svenskt jordbruk har två miljömässigt bra alternativ. Foto: Riksdagen
– Den svenska livsmedelsproduktionen har två miljövänliga alternativ, konventionellt och ekologiskt. Om vi ska klara matchen mot det importerade måste vi stötta det svenska jordbruket, inte svartmåla det, säger Staffan Danielsson, i P4 morgon idag.

– Konsumenterna efterfrågar ekologiskt och därför måste vi öka andelen i Sverige, lantbrukaren bör producera för marknaden. Samtidigt måste vi försöka stärka den konventionella odlingen ur ett miljömässigt perspektiv, säger Åsa Romson.

Gällande frågan om svensk konventionellt odlad mat är bättre än utländsk ekologisk, glider meningarna isär rejält. Staffan Danielsson håller hela det svenska jordbruket bakom ryggen medans Åsa Romson menar att det inte är säkert:

– En utländsk ekologisk produkt kan vara bättre, sett ur ett livscykelperspektiv.

Avslutningsvis säger Staffan Danielsson:

– Kommuner och medborgare som vill handla miljövänligt, välj närodlat, svenskt och ekologiskt, i den ordningen före ekologiskt från hela världen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 24 juni 2014

Kommenterarer till artikeln

anders m skrev 2014-06-25 09:38:06:

Den ekologiska odlingen är en mode fluga som många partier hängt på.För om dom inte hade dom konv. bönderna som hjälper till med både ekonomin och med gödsel o halm så blev det magert på många av dom ekologiska gårdarna.Om en bonde har säj 100 hektar eko mark hur mycket gödsel behövs för att täcka behovet av näringsämnen utan att norpa av förrådet ?Det finns marker idag som värdena inte är mätbara så låga är dom.Sen att politikerna säjer att det finns ett stort behov är också märkligt i vårat län Värmland finns det många eko bönder. Låt en politiker gissa hur mycket av deras mjölk som går till den ekologiska mat produktionens stora behov.(Rätt svar är 0%)Det är inte bra när okunniga styr och försöker bestämma över den fria marknaden


Allmogesson skrev 2014-06-25 00:03:16:

Staffan Danielsson ska ha en eloge för att han ställer upp rakryggat för det jordbruk som han har varit med och beslutat om i den demokratiska ordning som finns i det här landet. Man kunde begära mer av hans yrkeskollegor. Mycket mer. För de tror väl på demokrati och då innebär det att ta ansvar för fattade beslut i demokratisk ordning. Det är inte för mycket begärt. Men det verkar det.


Samuel af Ugglas skrev 2014-06-24 20:42:33:

Ingen av dessa politiker skall drömma om at få bestämma vad jag skall få äta. Det dom torgför är kort och gott livsmedelsransonering enbart för att demonstrera "makt", libido dominante eller på lättbegriplig svenska, "lusten att härska".


Henric skrev 2014-06-24 16:11:58:

Hur kan en MP are äns på stå att en utlänsk eko är bättre än en svensk odlad vara. Om nu den svenska varan finns i landet blir det då inte en extra miljö belastning att ta in en liknande? Det Romson ochså förtränger är att det är otroligt vanligt att utlänskt EKO har fått undantag i bestämmelserna för tex avdödning, svamp behandling, antibiotika mm. Om MP nån gång kunde lyfta blicken över asfalts kanten o följa värdspressen så skulle de kanske se mer. Närodlat/svenskteko/svenskt vad slår den livscykelntro?

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera