DEBATT – Ursprungsmärk all mat

Offentliga aktörer och restauranger serverar ofta mat som inte är producerad enligt svenska lagar, hur säker är den? Vi vill ha fullständig ursprungsmärkning, och vi vill att minst hälften av maten i skola och vård är ekologisk senast år 2020, skriver MP:s båda språkrör i dagens DN debatt.

Miljöpartiet vill stimulera ekologisk produktion genom att styra den offentliga upphandlingen, informera konsumenter och förbättra priserna för ekologiska produkter. Foto: Miljöpartiet
Som konsument är det relativt enkelt att i affären se var maten kommer ifrån. Men så fort det gäller halvfabrikat, restaurang och offentliga kök blir det svårare. Miljöpartiet kräver nu åtgärder:

URSPRUNGSMÄRKNING

Miljöpartiet kräver en fullständig ursprungsmärkning av mat för att underlätta möjligheten att göra medvetna val för konsumenten. Man vill även utöka märkningen till att gälla på restauranger och storkök.

2020 SKA 50 PROCENT VARA EKOLOGISKT I SKOLA OCH VÅRD

– Det är för oss en självklarhet att miljö- och djurskyddskraven som ställs i upphandling av mat minst ska vara på samma höga nivå som ställs på svenska bönder. Allt annat är ett hån mot de svenska bönder som jobbar för att följa våra miljö- och djurskyddskrav, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.

MER STÖD TILL BÖNDER SOM VILL STÄLLA OM TILL EKOLOGISK ODLING.

– Ekologisk matproduktion ger bättre kvalitet och är mer kunskapsintensiv. Den ger bättre förutsättningar för produktion på lång sikt. Vi vill se en svensk livsmedelsstrategi och öka den svenska livsmedelsproduktionen. Då behöver jordbruket bra förutsättningar och lönsamhet. Omställning till eko ger möjligheter till det, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 02 juli 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera