DEBATT – Ursprungsmärk all mat

Offentliga aktörer och restauranger serverar ofta mat som inte är producerad enligt svenska lagar, hur säker är den? Vi vill ha fullständig ursprungsmärkning, och vi vill att minst hälften av maten i skola och vård är ekologisk senast år 2020, skriver MP:s båda språkrör i dagens DN debatt.

Miljöpartiet vill stimulera ekologisk produktion genom att styra den offentliga upphandlingen, informera konsumenter och förbättra priserna för ekologiska produkter. Foto: Miljöpartiet
Som konsument är det relativt enkelt att i affären se var maten kommer ifrån. Men så fort det gäller halvfabrikat, restaurang och offentliga kök blir det svårare. Miljöpartiet kräver nu åtgärder:

URSPRUNGSMÄRKNING

Miljöpartiet kräver en fullständig ursprungsmärkning av mat för att underlätta möjligheten att göra medvetna val för konsumenten. Man vill även utöka märkningen till att gälla på restauranger och storkök.

2020 SKA 50 PROCENT VARA EKOLOGISKT I SKOLA OCH VÅRD

– Det är för oss en självklarhet att miljö- och djurskyddskraven som ställs i upphandling av mat minst ska vara på samma höga nivå som ställs på svenska bönder. Allt annat är ett hån mot de svenska bönder som jobbar för att följa våra miljö- och djurskyddskrav, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.

MER STÖD TILL BÖNDER SOM VILL STÄLLA OM TILL EKOLOGISK ODLING.

– Ekologisk matproduktion ger bättre kvalitet och är mer kunskapsintensiv. Den ger bättre förutsättningar för produktion på lång sikt. Vi vill se en svensk livsmedelsstrategi och öka den svenska livsmedelsproduktionen. Då behöver jordbruket bra förutsättningar och lönsamhet. Omställning till eko ger möjligheter till det, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 02 juli 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera