En aktiv sommar för vargen

Under året har många lantbrukares boskap utsatts för vargattacker runt om i Sverige. Vissa har tur och blir endast av med ett par djur och andra besättningar utplånas i stort sett.

Rovdjurstrycket i vissa delar av Sverige är högt, vilket gör det mycket svårt att ha betande djur. De rovdjursstängsel som finns stoppar inte vargen och kostar dessutom markägare mycket pengar. Nu är det många aktörer som kräver att problemet med varg hanteras. Foto: Thinkstock

I juli blev 38 avelstackor dödade av vargen på en gård i norra Västergötland. Länsstyrelsen konstaterade att det bör ha rört sig om två vargar som attackerat fåren.

– Vi kommer att lämna in en ansökan om skyddsjakt idag, men med tanke på att det varit relativt få vargangrepp i området på senare tid vet jag inte vilka utsikter det finns för att ansökan ska beviljas, säger Lars Olof Lyrdal till Svensk jakt.

Senare under sommaren, i samband med salabranden dödades 23 får på en gård utanför Ramnäs.

– Området har varit förskonat från vargattacker under en längre tid, senaste fallet var en hund som blev tagen på tomten vid ett hus i Surahammar, vargen är kavat, den har ju ingen anledning att vara rädd för människan, säger Anders och fortsätter:

– Det är svårt att driva fårproduktion i ett vargområde när man inte får jaga

Men det är inte bara får som ligger i riskzonen. I juni rymde 25 kvigor i Värmland och det bekräftades senare av Länsstyrelsen att det var på grund av ett vargangrepp. En kviga hittades död. I augusti angreps mini-Shetlandsponnys i Västmanland av varg och två djur dödades.

– Det känns väldigt surt, dels för det som hänt de två hästarna men också för att den här marken inte kan användas som beteshage längre utan risk för angrepp. Jag är dessutom lite förvånad över det som hänt, för det är mycket ovanligt att hästar attackeras av varg, säger Inga Ängsteg till Lindenytt.

HÖGT ROVDJURSTRYCK
LRF har tillsammans med Svenska fåravelsförbundet och Sveriges lammköttsproducenter gått ut tillsammans för att uppmärksamma det höga rovdjurstrycket. De vill bland annat se att regeringens rovdjursproposition efterföljs tydligare och verkställs.

– Rovdjurshotet bör inte vara på den nivån att tamdjurshållningen påtagligt försvåras eller omöjliggörs. LRF motsätter sig inte en genetisk förstärkning av vargstammen, men en stabil vargstam måste även innebära antalsreglering i förvaltningen, och möjligheter till att bedriva fungerande skyddsjakt, säger Thomas Magnusson, LRFs vice ordförande, i ett pressmeddelande.

NORRMÄNNENS PROBLEM
LRF Västra Sverige skriver på sin Facebooksida:” Vi flyttar omkring vargar inom Sverige och sedan vandrar deras avkommor till Norge (eftersom Värmland och Dalarna redan är fullt av revir) där de skyddsjagas för att fårnäringen skall kunna fortsätta utvecklas. Så här kan vi inte fortsätta ha det! Vi kan inte skicka vår bristande förmåga att hantera vargstammen i knäet på Norge”

– Vi har tagit emot totalt 15 döda vargar som antingen blivit fällda under jakt, skjutna på grund av skada eller döda i bilolyckor. Analyser visar att 14 av vargarna var födda i svenska revir och att en kom från ett norskt revir, säger Morten Kjørstad, på norska Rovdata.

SKYDDSJAKT
LRF Värmland skriver i en uppmaning till Värmlands Länsstyrelse gällande skyddsjakt:

“Enligt den preliminära statusrapporten om varg i Skandinavien berördes Sverige av 40 familjegrupper av varg vintern 2012/2013. Föryngring har konstaterats i 37 av dessa, vilket innebär att vargstammen med råge uppfyller referensvärdet om 270 individer för gynnsam bevarandestatus. Enligt samma statusrapport berördes Värmland av 28 revir. LRF Värmland ser ingen annan lösning på problematiken än att skyddsjakt beviljas på skadegörande individer.”

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 augusti 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste