Yara – en större del av foderbranschen än du tror

Yara är ett företag som främst förknippas med växtodling, de stora säckarna med gödning ser man på var och varannan gård. Men företaget sysslar även mycket med foder, närmare bestämt, fodermineraler.

Yara sysslar inte bara med växtodling utan har även en avdelning som arbetar med fodermineraler. Bolifor är varumärket och MCP är det mineral som säljs mest. Foto: Katarina Johnsson

 För att en foderstat skall bli fulländad behövs allt som oftast tillskott av mineraler. Ofta är de redan iblandade i en fodermix eller en så kallad premix. Till skillnad från de stora säckarna med växtnäring, är det få som vet om att det är Yara som står bakom en stor del av mineralerna.

VULKANISK KÄLLA
Den fosfor som företaget använder sig av i Europa kommer från vulkaniska källor och bryts i en gruva i Finland. I jakten på nya avtal med Ryssland gällande fosfor, köpte Yara företaget Kemira som hade en fosforgruva i Finland, sedan uppköpet år 2007 har Yara sysslat med fodermineraler.

Sven-Olof Malmqvist arbetar med exportfrågor och Christian Andersson sysslar med affärsutveckling på Yaras foderavdelning i Landskrona. Foto: Katarina Johnsson
– Vulkanisk fosfor är renare och innehåller lägre halter av tungmetaller, framförallt Kadmium. Från den vulkaniska fosforkällan tillverkas fosforsyra som sedan används vid tillverkning av MCP. Vi tillverkar endast Bolifor MCP i Finland och Sverige eftersom den har bäst tillgänglighet och på så sätt minimerar läckage, säger Christian Andersson på Yara fodermineraler.

ÄNDLIG RESURS
Fosfor är ett ändligt mineral, men ännu finns det resurser på jorden.

– Den kommer att ta slut förr eller senare, därför är det viktigt att hushålla med resurserna och använda dem på bästa möjliga vis, säger Sven-Olof Malmqvist på Yara fodermineraler och fortsätter:

– Det som är bra med den vulkaniska fosforn är att man kan använda mindre mängd men ändå få samma resultat.

Inom foderavdelningen är det mycket på gång. Bland annat pågår en ständig jakt på alternativa produkter. Yara är till exempel världens största producent av urea, som förutom att användas inom växtodling även ges som proteintillskott till idisslare.
Här visas en sten från den vulkaniska fosforgruvan i Finland. Den här typen av fosfor innehåller mindre tungmetaller och är mer lättillgänglig för djuren. Foto: Katarina Johnsson

Man kan påverka en hel del med fodermineraler, i Australien pågår försök med en annan av Yara:s nyckelprodukter. Försöken handlar om att minska metangasbildningen hos idisslare, och på så sätt kan man reducera växthusgasutsläppen som kommer från den globala animalieprodukten.

GLOBALT FÖRETAG
Yara är ett globalt företag och deras produkter finns i hela världen. Den Europeiska marknaden är stabil och de främsta tillväxtmarknaderna är Sydamerika och östra Asien. För att säkra tillgången på fosfor på den sydamerikanska kontinenten köpte Yara nyligen 40 procent i fyra gruvor i Brasilien.

– Brasilien, och andra delar av Sydamerika är den marknad som vi växer mest på just nu. Den europeiska marknaden är mer stabil, säger Sven-Olof Malmqvist.

Yara har en omsättning på 85 miljarder norska kronor och fodermineralerna är fortfarande en ganska liten del med en omsättning på 1,5- 2 miljarder norska kronor. Avdelningen kommer dock att expandera rejält den kommande tiden, man har bland annat valt att satsa på kontoret i Landskrona och ska under året öka antalet anställda.

– Det är inte många som vet att vi sysslar med foder, ser man på jobbansökningar så är det mest ingenjörer som söker sig hit. Men vi skulle vilja få in fler med lantbruksutbildning, exempelvis husdjursagronomer, säger Christian Andersson.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 05 september 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste