Han köpte den 1 000:e VMS-roboten

Nu är den 1 000:e roboten på plats hos Jörgen Blakstad på Sälboda gård utanför Arvika. I oktober startar mjölkningen. Dessutom blir han först i världen med en ryktborste för kalvar.

Jörgen Blakstad tillsammans med Magnus Sjöström, marknadschef anläggning på DeLaval. Här framför den 1 000:e VMS-roboten. Foto: Carolina Wahlberg
Efter en hel del om och men och viss tvekan huruvida han skulle lägga ner mjölken eller satsa, har nu Jörgen Blakstad bestämt sig för det sista.

– Jag tog beslutet att jag skulle satsa på robotar och göra om den här i och för sig ganska moderna, men gamla ladugården till något riktigt bra igen, säger Jörgen.

ENGAGERADE OCH PROFESSIONELLA
Han har köpt två VMS-robotar från DeLaval och därmed bidragit till att Sverige blivit land nummer fem med den försäljningssiffran.
Eva Mårtensson är informationschef på DeLaval. Foto: Carolina Wahlberg

 – Det tycker vi är ganska imponerande för Sverige har trots allt ganska få mjölkproducenter i jämförelse med till exempel Frankrike. Det visar på hur engagerade och professionella svenska mjölkproducenter är, säger Eva Mårtensson, informationsansvarig på DeLaval och fortsätter:

– Vi tycker att Jörgen visar detta extra mycket i och med att han även har köpt Herd Navigator. Som vi på Delaval tror väldigt mycket på. Besättningarna blir större och större och mjölkproducenter behöver ett verktyg som kan hjälpa dem med reproduktion, hälsa och så vidare. För att de ska kunna vara effektiva och klara upp och ner svängningarna. Det gäller att inte missa en brunst eller en mastit utan korna ska må bra och producera.

FÖRST I VÄRLDEN
Herd Navigator är ett verktyg som analyserar mjölken från varje ko och övervakar på så sätt saker som brunster och sjukdomar som till exempel mastit.

– Jag är väldigt tekniskt intresserad så att få ta del av den här tekniken och utnyttja den fullt ut ska bli jättespännande och en riktig utmaning, säger Jörgen Blakstad.
 
Vid pressträffen fick Jörgen även en present, en ryktborste för kalvar. Jörgen Blakstads kalvar blir därmed först i världen med att få testa den nya kalvborsten. Produkten finns än så länge inte ute på marknaden. Men den planeras att lanseras under nästa år.
Den nya ryktborsten för kalvar från DeLaval. Foto: Carolina Wahlberg

Läs ett längre reportage om Jörgen Blakstad i Jordbruksaktuellt nummer 16 som kommer ut den 24 september.


Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 10 september 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera