Rovdjursskydd leder till negativt resultat

Rovdjurens kostnad är 78 kronor per kilo lamm medan bondens intäkt ligger på 42 kronor per kilo lamm, en kalkyl som inte går ihop. Men det handlar inte bara om kostnaden, utan även den påfrestning det innebär att som djurägare drabbas av en varg- eller loattack.

Den andra september kallade Svenska fåravelsförbundet till rovdjursvaka. Detta var en manifestation som utfördes för att uppmärksamma det höga rovdjurstryckets konsekvenser för djuruppfödare.

– Vi uppskattar att det var runt 600 djurägare som satt i sina hagar och vakade den kvällen. Vakan fick stort genomslag i rikstäckande media, de var verkligen på hugget, säger Gudrun Haglund Eriksson, vice ordförande i Svenska fåravelsförbundet.

Den rovdjursproposition som regeringen tog beslut om i höstas tycker Gudrun är bra egentligen, problemet är att den inte efterföljs.

– Vår förhoppning är att ha en dialog om hur man ska se till att tagna beslut faktiskt blir verkställda på lokala platser runt om i landet. Som det är nu, lägger man allt ansvar på djuruppfödaren, säger hon och fortsätter:

– Det var en vargattack här i området för ett par dagar sedan och uppfödaren sa direkt att, nu slutar jag med den här uppfödningen. Han orkar helt enkelt inte längre. Dagen efter det angreppet gick vargen på en annan besättning, för andra gången, dessutom innanför rovdjursstängsel. De har redan minskat antalet djur och håller på att avveckla.

Snart är betessäsongen slut för denna gång, men om det inte blir ett minskat rovdjurstryck är Gudrun osäker på hur nästa säsong kommer att bli.

– Många här i trakterna tänker inte vänta länge till med att ta in djuren, det är för riskabelt att ha dem ute. Det måste bli ändring på detta tills nästa betesperiod, annars tror jag inte att vi klarar av det.

Katarina Hanslep
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 26 september 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste