Hela ”bön-Sverige” samlat på en plats

Sköna svenska bönor, ett evenemang ordnat av Hushållningssällskapet i Kristianstad, lockade hela 160 besökare. Eftermiddagen fylldes av insikter från hela kedjan, från bonde till slutkonsument.

Svenska sköna bönor arrangerades av Hushållningssällskapet i Kristianstad, hela 160 personer vill veta mer om baljväxter. Eftermiddagen startades med lunch på svenska baljväxter följt av föreläsningar av olika representanter från hela kedjan samt en avslutande fältvandring. Foto: Katarina Johnsson
– Vi tänkte att, kanske kommer det 30-40 personer och nu sitter vi 160 personer i detta rum, inledde ­Elisabeth Lindgren, matkonsult på Hushållningssällskapet i Kristianstad.

Det var en blandad publik som kom för att lära sig om baljväxter. Foto: Katarina Johnsson
HÄFTIGT MED BALJVÄXTER

Intresset för baljväxter var uppenbarligen större än de kunnat ana, men för Per Modig som är ekologisk växtodlingsrådgivare på företaget och dessutom är den som stod för det mesta av de baljväxterna som serverades till lunch, var det kanske ingen chock.

– Jag erkänner att jag är aningens nördig, men jag tycker att baljväxter är häftigt. Därför är det extra kul att det är så många som velat komma idag, sa han.

Det som är speciellt med baljväxter är att de har kvävefixerande bakterier på rötterna vilket gör att de inte är lika beroende av gödsling. Själv odlar Per bönorna ekologiskt, men menar att det inte borde skilja så våldsamt i avkastning. Däremot kan det bli jämnare skördar om man odlar konventionellt i och med att man kan bekämpa skadedjur.

Även sojabönor går att odla i Sverige, men inte till foder, det skulle bli för dyrt. Däremot hade det fungerat bra att odla dem till livsmedel och skörda dem när de är gröna.

SVENSKA LINSER

Något som är ovanligt i ­Sverige, är att odla linser. Det har man provat på olika sätt på Hushållningssällskapet. Man har provat både Gotlandslinser och så kallade Puylinser (de får egentligen bara kallas Puy om de kommer just från det området i Frankrike). Linser odlas med fördel tillsammans med en annan stödgröda, i och med att de annars lägger sig ned. Det svåra är dock vilken stödgröda som fungerar. Per menar att havre kan funka, det måste nämligen gå att skilja stödgrödan från linsen vid sortering.

Det som är bra med linser är att de kräver ungefär samma förutsättningar som ärter, men däremot så är de inte konkurrenskraftiga mot ogräs.

– Till och med i Kanada, som är en stor exportör av linser, ligger skörden på runt 1,5 ton per hektar och man kämpar med att hitta en effektiv ogräsbekämpning, säger Per och fortsätter:

– Vi hoppas kunna få bukt med detta, det vore så fräckt om vi kunde odla mer linser i Sverige.

Per Modig från Hushållningssällskapet i Kristianstad är fascinerad av baljväxter, han tycker att det vore fräckt om vi kunde odla mer av det i Sverige. Foto: Katarina Johnsson
LÄNKEN MELLAN BONDE OCH MARKNAD

”Ny svensk mat” är ett projekt som arbetar med att hjälpa lantbrukare komma i kontakt med marknaden. Fokus ligger på baljväxter och andra proteinrika grödor som är bra för hälsa och miljö.

– Om man är intresserad av att odla baljväxter men osäker på hur man ska hitta uppköpare så kan man kontakta oss, sa Gunnar Backman, som tillsammans med Tomas Erlandsson driver projektet.

MARKNADEN FÖR SVENSKA BALJOR

Under dagen presenterade även Per Holgård från GoGreen, de framtida marknadsutsikterna för svenska baljväxter.

– Just nu är det en väldigt tydlig vegetarisk trend i Sverige. Som många andra trender, kommer även denna från USA. Det handlar egentligen inte om att alla kommer att bli vegetarianer, snarare att många försöker skära ner på köttkonsumtionen och ersätter det med baljväxter, sa han och fortsatte:

– På GoGreen pratar vi om en baljväxtrevolution. I år har vi introducerat tre produkter med torkade baljväxter som odlats i ­Sverige. Närmare bestämt kidneynönor samt svarta och vita bönor. Men vår plan är att till år 2020, ha en produktportfölj som består av merparten svenskodlade baljväxter.

Bönor

Kidneybönor, svarta/vita bönor och borlottibönor: Sås när det är frostfritt i andra halvan av maj på lätt jord med varmt läge. Skörden är mogen i september, men kan även skördas grön i augusti. Avkastning ekologiskt 1,5-2,5 ton per hektar. Utmaningen är en sen skörd och skonsam tröskning.

Bondböna och åkerböna:
Sås tidigt på en vattenhållande jord. Bönan är mogen i augusti till september och avkastar 3-4 ton per hektar vid ekologisk odling. De kan även skördas gröna, men utmaningen då är en bra teknik för detta.

Gula, gröna och grå ärter: Sås tidigt på en inte allt för tung jord. Den är mogen i augusti men om den ska grönskördas beror mognad på när den såddes. Avkastning vid ekologisk odling ligger på omkring 2-4 ton per hektar. Utmaningar är gamla sorter som lätt blir långa och lägger sig ned.

Linser: Kan odlas där det går att odla ärter. De ska sås tidigt och mognar i augusti. Avkastningen ligger på runt ett ton per hektar. Linser har dålig konkurrenskraft mot ogräs och lägger sig lätt.

Sojabönor: Sås i maj och odlas i varma lägen. De hinner inte mogna utan grönskördas i september till oktober. Utmaningen är främst den sena skörden.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

Artikeln publicerades söndag den 05 oktober 2014

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste