En kamp mot tiden

Väldiga maskiner, små ärter och full fart nästan dygnet runt. Ärtskörd är både action och en uppvisning i planering Ärter är som bäst ett enda dygn och måste frysas inom tre timmar för att behålla vitaminer och smak.

Ärttröskor i arbete på ett fält utanför Falkenberg 2013. Maskinerna bearbetar ärtan så den öppnar baljan – utan att skada ärtan. En autopilot styr hastigheten utifrån trycket inne i trumman, som beror på hur mycket ärter som där finns. Findus har totalt 16 skördemaskiner för ärter. Foto: Micael Goth
Likt en insatsgrupp intar de 20 ton tunga maskinerna området. Muskulösa, frustande och otåliga. Sedan skördas de sötdoftande ärtfälten av de rytande skördetröskorna – med kirurgisk finmotorik. Ärterna skiljs varsamt från plantorna av maskinernas jättekäftar.

Allt väl synkroniserat med lastbilstransporter, som fullastade skyndar till fabriken med färska ärter.

– Personalen jobbar i skift 21 timmar om dygnet, 6 dagar i veckan, den här tiden. Det är full fart, men vi måste anpassa oss efter vädret, säger Per-Albin Persson, odlingschef vid Findus ­Sverige.

– Jag är stolt över vårt gröna guld och hoppas på bra ”ärtväder” varje år. Tror ärtan är på väg att bli allt populärare även i Sverige, de är fantastiskt nyttiga. Vi siktar på att skörda 39 000 ton i år, säger Per-Albin Persson. Foto: Micael Goth
VÄLPLANERAD SÅDD

Livsmedelsföretaget Findus har producerat ärter sedan 1940-talet. I fjol producerade det skånska företaget 35 700 ton på 8 500 hektar. Ungefär 75 procent av skörden exporteras till främst Italien och Tyskland, då klimatet för ärtodling är bäst i Norden.

Ärterna odlas av 600 lantbrukare i Skåne och Halland. De första ärterna sätts i marken runt mitten av mars och sista sådden sker en bit in i juni. Detta för att inte alla ärter ska mogna samtidigt.

Egentligen börjar odlingssäsongen redan på hösten. Då besiktas fälten inför kommande säsong och jordprover tas, för att bestämma näringstillståndet. Provodling sker i växthus för att garantera att jordarna är lämpliga och fria från sjukdomar. Största faran är ärtotröta, som kan ge stora skördeförluster.

– Vi rekommenderar en växtföljd på sex till åtta år. Det är bra med väldränerade fält eftersom mindre fuktighet betyder mindre risk för rotröta, berättar Per-Albin Persson, odlingschef vid Findus Sverige.

Ärter på väg genom Findus anläggning som bland annat tvättar ärterna och rensar bort sniglar. I mer än 20 år har Findus odlat ärter enligt modellen LISA – Low Input Sustainable Agriculture. Konceptet ger kontroll och jämn kvalitet, samt odling med låg klimat- och miljöpåverkan. Foto: Findus Sverige
ETT ENDA DYGN GÄLLER

Skördetiden startar sedan runt midsommar och pågår fram till och med mitten av augusti. Då har skördemaskinerna setts över mutter för mutter på Findus verkstad under vintern – under skördetid finns inte utrymme för oplanerade stopp.

– Ärter är som bäst ett enda dygn och vi mäter mognad för att hamna rätt med skörden.  Är vi för tidiga blir det färre ärtor. Skördar vi för sent får vi stora mängder, men de fina små ärterna försvinner, säger Per-Albin Persson.

Varje maskin skördar under en halvtimme. Sedan fraktas ärterna i lastbil till fabriken i Bjuv. Som längst är sträckan mellan fält och fabrik tolv mil.

– Vi har is som kan kyla ner ärterna. En varm sommar kan vi använda 1500 ton is, säger Per-Albin Persson.

Färska ärter. Den egna sorten ”Ebba” utgör cirka 70 procent av Findus ärter. Den tas fram på utsädesodlingar i Kalmar, på Öland och i Tyskland. Foto: Findus Sverige
FLERA STEG INNAN TALLRIKEN

När ärterna når fabriken kommer de först till en rengöringsanläggning, som Findus nyligen investerat 70 miljoner kronor i. Här vägs först ärternas bruttovikt. Sedan färdas de vidare genom en renstrumma där fläktar tar bort smuts och i ett vattenbad avskiljs små partiklar. Därefter hamnar ärterna i en stenficka, där de sämsta hamnar i botten och stannar där, och på snigelbandet tas sniglar bort.

När ärterna kommer in i fabriken sorteras de efter färg och i tre storlekar – de mjällaste ärterna är de som flyter, de andra sjunker – innan de blancheras under 90 sekunder, och kyls därefter ned långsamt. Under tiden i kyltrumman studsar ärterna för att behålla sin runda form.

Därefter packas de i containrar och flyttas till Helsingborg, där de packas i konsumentförpackningar. Sedan väntar livsmedelsbutikernas frysdiskar.

– Vi tror mycket på ärter i framtiden. Det är en supergrönsak ur näringssynpunkt, säger Per-Albin Persson.

Findus Sverige AB

Inriktning: livsmedelsföretag med huvudinriktning på frysta livsmedel, såsom fisk, grönsaker och färdigmat.

Grundades: 1941

Ort: huvudkontor i Bjuv. Produktionsanläggningar i Bjuv samt Loftahammar.                   

Anställda: 900

Omsättning: cirka 2,2 miljarder kronor.

Artikeln publicerades lördag den 18 oktober 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste