LEDARE - Nollränta bör inte göra någon glad
Den oväntade sänkningen av riksbankens styrränta till 0,00 procent får många att jubla, men sänkningen bör inte göra någon glad. Likviditetsmässigt känns det kortsiktigt såklart lättare att betala färre kronor i ränta på sina lån, men bakgrunden till den låga räntan är att vi i Sverige nu har deflation. Det betyder att priserna i genomsnitt sjunker, alltså negativ inflation. Det innebär också att lånen relativt din köpkraft blir större för var månad.
Stefan Ljungdahl |
Riksbanken skapar samma dopningseffekt som de devalveringar många svenska regeringar, genomfört under de perioder då vi har haft fast växelkurs mot annan valuta eller korg av valutor.
Med en svagare valuta blir vår produktion mer konkurrenskraftig. Samtidigt blir import dyrare, vilket ökar inflationen. Att konkurrera genom att sänka sin valuta är ett enkelt grepp, om man inte kan/vill eller har mod nog att på annat sätt göra sitt lands produktion konkurrenskraftig. Det är som att bara springa 90 meter av ett 100-meterslopp men ändå jämföra sin tid med dem som sprungit hela distansen.
Vi har nu lägre ränta än euro-området, trots att vår ekonomi ser betydligt starkare ut. Å andra sidan dopas ekonomin i euroområdet genom att Europeiska Centralbanken, ECB inte bara håller en låg styrränta, utan även skapar nya pengar (ökar penningmängden). Det är ett verktyg som Riksbanken än så länge inte använder så friskt.
De positiva effekterna av en svag valuta avtar ju längre globaliseringen fortskrider. Det är många produkter som idag inte alls eller knappt alls tillverkas i Sverige. För dessa produkter får vi med en svagare valuta bara nackdelen av svagare köpkraft.
För jordbruket innebär lägre ränta så klart att antalet kronor som ska betalas i ränta blir färre. Deflationen, som är en viktig orsak bakom räntesänkningen, gör dock att det blir svårare att amortera av lånen.
Eftersom många av jordbrukets produkter idag prissätts utifrån internationella priser så medför en svagare valuta att priserna räknat i svenska kronor ser ut att stå sig bättre. Återigen blir vi dock mest lurade att tro att vår produktion är mer konkurrenskraftig än vad den egentligen är. Vi är bara dopade.
Kampen för stärkt konkurrenskraft, på mer reellt vis än genom en svagare valuta, måste fortgå med oförminskad kraft. Annars sitter vi i en sjunkande båt, den dag andra länder bestämmer sig för att dopa sina ekonomier lika hårt som Riksbanken gör.
Kommenterarer till artikeln
anders m skrev 2014-11-05 23:19:45:
Det är som Tore säjer att verkligheten har nog kommit ikapp.Hur många statliga bolag har Borg o co sålt ut och gå in på www.statsskuld.com så ser ni att nått är snett
tore johansson skrev 2014-11-05 12:05:23:
Illusionen om den starka svenska ekonomin som det politiskt korrekta etablissemanget har intalat svenska folket kanske börjar att skaka i grundvalarna?Det svenska nya tjänstesamhället kanske börjar att bli svårt att hantera utan en stark närande sektor?
NO skrev 2014-11-05 09:33:18:
Hur många kommer ihåg Herbert Tingstens uttalande om kiss i byxan. Värmer först. Så är det med alla konstlade åtgärder. Så var det med devalveringen oktober 1982. Svaret på den åtgärden kom svarta måndagen okt 1987 Tillväxt ja men det måste ge resultat. Det får inte kosta mer att investera än att det lönar sig. Ett eftersatt område där vi borde kunna ha stor framgång på landsbygen är turismen.
HO skrev 2014-11-05 07:56:01:
Lite cirkel argumentation och överdrifter var det i denna artikel. Vi kan väl bara konstatera att vi anpassar oss till andra valutor och räntor. Det STORA problemet är ju att vi inte har någon tillväxt och vettig strukturutveckling i samhället vilket också påverkar kapitalmarknaden. Många bor i hus värderade och belånade till flera gånger vad de kostar att bygga nytt. De som bygger har en lön flera gånger vad en dräng har trots samma typ av jobb. Värderingen av hus har givit ett kapitalboost i vissa områden som kommer att behövas betalas tillbaka. Capstöden är små i sammanhanget. Prispressen. Deflationen kommer dessutom öka med Ttip trots att konsumenterna föredrar kvalitet .jämför med kravefterfrågan Detta kommer vi inte ta oss ur med mindre än en helt ny syn på ekonomin och mindre antal naiva liberaler Mvh