Hallå där Lars Wilderäng...

...ny krönikör i Jordbruksaktuellt och Skogsaktuellt

– Det är färre i dag som förstår hur viktigt jordbruket och skogsbruket egentligen är för vår allmänna försörjning, säger Lars Wilderäng. Han är en 44-årig författare och bloggare som bor på en liten gård mellan Kungsbacka och Borås. Från och med nästa år kommer han även att skriva krönikor i Jordbruksaktuellt och Skogsaktuellt. Foto: Ulrica Wilderäng
Du driver bland annat Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö, Cornucopia. Hur känns det att ha så stort inflytande och läsarkrets?

– Dessvärre förväntas det att man ska vara ansvarsfull, men jag försöker att undvika det. Jag har inte försökt att anpassa mig till att jag har fått så många läsare, utan jag fortsätter skriva som vanligt.

Hur kommer det sig att du började blogga?

– Jag sa upp mig för att börja jobba på gården och konsulta. Då startade jag en blogg. Jag hade en hel del närvaro på en del nätforum innan och många av dem började följa min blogg och därför blev den stor ganska fort. Sedan har det fortsatt och i dag har jag kanske 50 000 läsare i veckan. 

Vilka ämnen skriver du om?

– Ekonomi, politik och miljö ur olika aspekter. Just nu är det naturligtvis budget- och regeringskrisen som är mest hett.

Vad tror du om utgången?

– Vi har ingen modern erfarenhet av hur det här blir i Sverige när man håller extraval. Så det kan bli precis hur som helst.    

När du inte bloggar vad gör du då?

– Då skriver jag böcker eller pysslar lite på gården. Jag har hittills gett ut tre thrillers. De första två med militärtema och den tredje, Stjärnklart, är mer en undergångsroman. Det kommer en uppföljare till Stjärnklart som heter Stjärnfall i augusti.

Vad kan läsarna förvänta sig av dina krönikor?

– Jag kanske uppmärksammar en del saker som inte brukar tas upp i tidningen och med lite andra vinklar. Till exempel när det kommer till energifrågor och klimatfrågor ur vissa perspektiv.

Vad är din koppling till jordbruk och skogsbruk?

– Jag bor på ett litet småbruk. Förut sålde jag en del ved och julgranar. Men det hinns inte med längre, så nu är det mest för eget bruk. På gården finns också lite får och så jagar jag lite.

Vad tror du om framtiden för dessa branscher?

– Det varierar. På många håll ser det mörkt ut. Men kanske kan vi få en omsvängning, fast frågan är om den kommer försent. Det är många saker som går förlorat på vägen. Vi har väldigt mycket centralisering och det går inte att vända den utvecklingen. Man har lagt ner jättemycket, tappat kompetens och folk har lämnat branschen. Det blir väldigt svårt att återta saker som har byggts upp under hundra år. Att återta det i volym tar lång tid.

– Det återstår att se. Men vi kommer att vara minst lika beroende av energi och mat även framöver. Så det måste lösa sig på något sätt.

Artikeln publicerades fredag den 26 december 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste