Klimatsmarta räkor i Sverige

Tillgången på miljövänligt framtagna jätte- och tigerräkor är globalt sett väldigt begränsad. Men nu ska Findus och Vegafish satsa på en odlingsanläggning av denna typ av räkor i Bjuv. Med förhoppningen om försäljningsstart innan nästa sommar.

Odlingsanläggningen av klimatsmarta räkor blir det första konkreta initiativet inom visionen ”Food Valley of Bjuv” – en tänkt mötesplats för utveckling av livsmedelsföretag och matproduktion. Foto: Thinkstock
– Det här är ett otroligt spännande projekt. Odlade jätteräkor och tigerräkor är något som med rätta har varit kritiserat, även om det har funnits några undantag. Sättet som räkorna odlas på är ofta både socialt och miljömässigt förkastligt. Nu kan konsumenterna få ett riktigt bra alternativ, säger Henrik Nyberg, chef för Affärsutveckling på Findus, i ett pressmeddelande.

Odlingen som blir den första i sitt slag, bygger på ett slutet system som Vegafish har utvecklat för att ta fram ekologiska jätteräkor. Spillvärme används till uppvärmningen och räkornas foder är hållbart framställt och innehåller ingen antibiotika.

– Att odla på detta sätt här i Sverige kombinerar det bästa av två världar. Vi använder ett av akvakulturens mest beprövade och uthålliga system, under kontrollerade former. Samtidigt nyttjas spillvärme och näringsämnen som annars skulle gå förlorade, säger Matilda Olstorpe, vd för Vegafish, i ett pressmeddelande.

Planen är att börja bygga anläggningen i början av nästa år och att räkorna ska nå marknaden innan nästa sommar. Vegafish håller i dagsläget också på att starta en pilotanläggning för räkodlingen i Uppsala, med stöd från Matlandet, Europeiska fiskerifonden och SLU. 

Först ut är jätteräkorna, men även tigerräkorna kommer att introduceras i slutet av nästa år.

I det långa loppet är tanken att räkorna ska bli KRAV-märkta, men i det första steget blir det en ASC (Aquaculture Stewardship Council)-certifiering av odlingen. Det är en global hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

Artikeln publicerades lördag den 27 december 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste