Botulism på skånsk hästgård

Tio ponnyer har insjuknat i botulism på en gård i Skåne, i Sverige finns inget botemedel mot sjukdomen och hästarna är därför avlivade. Botulism smittar inte mellan hästar utan är en foderförgiftning.

Botulism smittar inte mellan hästar utan via fodret. Man kan vaccinera hästar mot sjukdomen men det finns inget botemedel i Sverige. Genom att slå gräset med hög stubb kan man undvika att få in de jordpartiklar som sedan utvecklar bakterien i fodret. Foto: Carolina Wahlberg
– Botulism är inte smittsamt mellan hästar, utan en foderförgiftning. Vaccin för hästar finns, men i detta fall var ingen vaccinerad, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett pressmeddelande.. Det är en fruktansvärd sjukdom och vi sympatiserar med de drabbade. Det finns ingen behandling mot botulism för hästar i Sverige. För människor används antiserum.

De smittade hästarna blev först loja, stod och tuggade hö utan att kunna svälja. Sedan blev de vingliga och muskelsvaga och så småningom orkade de inte stå upp längre utan la sig ner och fick andningssvårigheter vilket är tydliga symtom på Botulism, menade handhavande veterinär Henrik Hansson.

– I Jordbruksverkets statistik finns knappt några anmälda fall av botulism på häst på flera år, men vi känner till utbrott med dödsfall varje år, säger Gittan Gröndahl. Berätta gärna för SVA om du har misstänkta fall, så att vi kan övervaka läget.

Det dödliga giftet, botulinum, bildas av en jordbakterie i syrefattiga miljöer. Därför är det viktigt att skörda gräs med ordentlig stubbhöjd så att man inte får in jord i fodret.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 23 december 2014

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste