MRSA kan vara utbrett i UK

Man har hittat ett första fall av MRSA hos en grisbesättning i England. Detta är det andra fallet av MRSA i Storbritannien, det första fallet uppdagades på Nordirland i höstas.

Fram tills i höstas hade man inte upptäckt MRSA i grisbesättningar i Storbritannien. Nu har man konstaterat två fall, ett på Nordirland och ett i England. Forskare menar att detta kan vara toppen på isberget och att problemet kan vara mer utspritt än man tror. Foto: Thinkstock
Smittan upptäcktes i samband med att smågrisar fått en hudsjukdom. Forskare testade två smågrisar och båda två var positiva för MRSA. Det var sex smågrisar av 60 smittade som dog.

Att smågrisarna var infekterade och inte bara bärare av MRSA tyder på att detta är en mer smittsam variant än den som påträffats på Nordirland.

MRSA hos grisar upptäcktes först i Nederländerna 2005 och sedan dess har det spridit sig fort genom den Europeiska grispopulationen genom handel med djur. Men Storbritannien har varit förskonat vilket kan ha att göra med att de importerar lite levande grisar från Europa.

Till skillnad från många andra Europeiska länder, har inte Storbritannien utfört någon MRSA bevakning av fjäderfä eller gris, förutom den som var obligatorisk inom EU 2008.

Detta får kritik från Cóilín Nunan som är huvudsaklig vetenskaplig rådgivare på organisationen ”the Alliance to Save our Atibiotics”.

– År 2007, när Storbritanniens grisbesättning var MRSA-fri, krävde vi att alla grisar som importerades från MRSA-positiva länder skulle testas och för en hårdare restriktion gällande antibiotika. Men Defra (Department of Environment and Rural Affairs) gick inte till handling och nu är vi inte längre fria rån MRSA. Det är en skandal att Defra fortfarande inte utför en ordentlig övervakning av MRSA hos brittiska grisar, säger Cóilín Nunan och fortsätter:

– Defras inaktivitet har låtit denna situation utvecklas. De fall som är upptäckta är sannolikt bara toppen av isberget. MRSA kan redan vara utbrett i Storbritannien eftersom de flesta grisar som bär på bakterien inte visar några symtom.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 10 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera