Kvinnor, bin och en ny intresseförening

Intresset för att hålla på med bin ökar både i städer och på landsbygden och särskilt bland kvinnor.  Sedan 2013 har antalet kvinnliga biodlare stigit från 13 till 25 procent enligt Sveriges Biodlares riksförbund.

Marita Delvert, Sveriges biodlares riksförbund, Keiko Schönberg, Gårdshonung, Lotta Fabricius Kristiansen, Svenska Bin, Kristina Sandberg Västgötahonung, Anna Hansson biodlare i Höör, Sofia Pettersson på Svensk honungsförmedling, Lina Norell på Linas och Binas med dottern Iris framför kupan som under biodlarkonferensen 6–8 februari donerades av Svenska Bin till Skövde stad.Foto: Anna Lind Lewin
I början av februari hölls en biodlarkonferens i Skövde där 200 odlare från hela landet strålade samman.

Under konferensen gick startskottet för den nystartade intresseföreningen Svenska Bin. I föreningen ingår nio medlemsföretag och organisationer som ska sprida kunskap om de svenska bina och visa hur viktiga de är för svensk natur och livsmedelsförsörjning genom till exempel pollinering. 

– För att säkra vårt framtida behov av pollinering behöver antalet bisamhällen fördubblas, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Svenska Bin, i ett pressmeddelande.

Intresset för att börja med bin är stort. Särskilt kvinnor lockas och i dag är 40 procent av dem kvinnor.

Den nya intresseföreningen är viktig för att säkra tillgången på svenska bin och honung i framtiden, menar Lotta och fortsätter:

– Genom att samarbeta kan vi lyfta hela näringen och se till att det blir fler biodlare i Sverige.

Ett syfte med föreningen är att bidra till ökad status för biodling, genom kunskap om bin och honung.

– Utan bina minskar skörden av bär, frukt och raps – man räknar med att så mycket som var tredje tugga vi äter är beroende av pollinatörer. Jordbruksverket har räknat fram att värdet av binas pollinering enbart av de odlade grödorna är 260–466 miljoner kronor per år, säger Thomas Dahl, ordförande i ­Biodlingsföretagarna/BF, som arrangerat konferensen, i ett pressmeddelande.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 25 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste