Liten kunskap om fosfor

Svenskar har lite kunskap om det livsnödvändiga ämnet fosfor. Tre av fyra vet inte vad det används till, visar en Sifo-undersökning som beställts av Svenskt Vatten i samband med en rapport om fosfor.

– Jag tror inte det finns någon annan fråga där folk vet så lite om något som betyder så mycket för oss alla, säger Anders Finnson på Svenskt Vatten.

Fosfor används främst som mineralgödsel och är en förutsättning för liv. Utan fosfor växer inget och en brist på fosfor kan därmed innebära en brist på mat.

Enligt undersökningen tror fyra av tio svenskar att Sverige är självförsörjande på ämnet till mer än 50 procent, men i verkligheten importeras 100 procent.

I Marocko finns 75 procent av jordens tillgångar av fosfor, till viss del i det ockuperade Västsahara. Majoriteten av tillgångarna som går att bryta, ungefär 85 procent, finns i sju länder och i Europa är det endast Finland som har fyndigheten.

– Efter 15 års diskussioner och tre stora utredningar saknar Sverige fortfarande ett beslut om nationell försörjning av fosfor. Frågan har dragits i långbänk alltför länge och vi ser fram emot att miljöministern nu tar tag i frågan, säger Anders Finnson.

– Sverige behöver en strategi för hållbar användning av fosfor. Ett konkret mål borde vara att importberoendet ska minska, exempelvis genom effektiv användning av fosfor och ett slutet kretslopp.

Läs hela rapporten ”Frågan som världen glömde”.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 24 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste