MRSA åter i norska besättningar

I Norge har man under en tid arbetat med att utrota MRSA genom sanering och arbetet har varit relativt framgångsrikt. Men nu har problemet återkommit hos norska grisar.

Norge är hittills det enda landet som aktivt jobba med att utrota MRSA efter att de upptäckt smittan hos grisar 2013. Foto: Carolina Wahlberg
Det började med bekräftad MRSA hos en besättning i Nord-Trøndelag i mitten av februari. Gården fick restriktioner som innebar att grisar inte fick föras in eller ut från gården. Ett par dagar senare utökades misstankarna om MRSA i ytterligare tre besättningar i Nord-Trøndelag. Efter provtagning visade det sig dock att två av dem var fria från smittan, skriver Mattilsynet.

Veterinærinstituttet arbetar med en kartläggning av smittan och i skrivande stund har 27 besättningar fått restriktioner mot att flytta djur till eller från gårdarna.

Ensamma om att jobba mot MRSA
Norge är det enda landet i världen som, efter att ha påvisat MRSA hos grisar, jobbat med att bekämpa bakterien. Sedan det första fallet uppdagades 2013 har man testat över 1000 besättningar med fler än tio suggor och i ett tjugotal besättningar har man genomfört omfattande utslaktning och sanering för att bli av med de resistenta bakterierna.

Så sent som i början av februari fanns det bara en besättning kvar med MRSA i Norge, men det har alltså ändrats nu. Norge planerar dock att fortsätta kampen och utför löpande kartläggning och provtagning av smittan.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 26 februari 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste