KRÖNIKA - Vart tar pengarna vägen?

En företagare jag hjälpte med en analys av hans företag tyckte om ordet kassaflöde och sa att han förknippade det med ett projekt han dragit igång ett par år tidigare.

”Han hade sett en bild framför sig där han likt Joakim von Anka badade i en ström av pengar.”
”Jag såg liksom hur allt skulle resultera i en ström av pengar som skulle forsa in och fullständigt slå omkull mig”. Han hade sett en bild framför sig där han likt Joakim von Anka badade i en ström av pengar. Nu hade inte projektet blivit fullt så lyckat även om jag upplevde att han i alla fall var ganska nöjd med sin investering. Själva tanken att översätta något som är en smula teoretiskt till bilder är ju i grunden ganska intressant. Om vi fortsätter att tänka i bilder med von Ankas kassabinge som bakgrund så skulle ju ett kassaflöde även vara den tromb som suger ut alla pengar ur företaget och i värsta fall även tar med sig företagaren och hans övriga tillgångar.

Borde det då inte räcka med att veta att jag har ett bra eller dåligt resultat i företaget vilket ju årsbokslutet borde ge besked om? Tanken är god eftersom en god vinst i kombination med viss försiktighet och god planering på sikt resulterar i ett gott kassaflöde.

En kassaflödesanalys, som helst sträcker sig över några år, ger svar på massor av frågeställningar. Hur mycket pengar genererar företaget, eller om man hellre vill gården, i sig? Hur har jag använt dessa pengar och vilket behov har jag att finansiera olika saker med exempelvis krediter? Hur stora investeringar har jag gjort, hur överensstämmer det med företagets långsiktiga behov av återinvesteringar? Har jag finansierat dessa investeringar på bästa sätt? Klarar kassaflödet återinvesteringar och de amorteringar på lån som är förknippade med investeringarna eller lever företaget på rost och röta? Beror den dåliga likviditeten på att jag finansierat inköp av fastighet eller maskiner med pengar som egentligen utgör mitt rörelsekapital?  Hur stort är mitt eget behov av pengar för privat konsumtion och för att kunna betala min skatt?  Hur väl uppfylls mina önskemål av företagets förmåga att förverkliga dem?

Analysen kan ju även göras till en prognos. Klarar jag denna investering? Hur mycket pengar kan fastigheten jag tänker köpa generera och behöver jag åtminstone initialt ordna finansiering från annat håll?

Vart tar då pengarna vägen? Svaren finns i kassaflödesanalysen, gör en du också.


Henrik Malmborg
Lantmästare och aukt. redovisningskonsult på Areal i Linköping

Artikeln publicerades torsdag den 05 mars 2015

Kommenterarer till artikeln

NisseHult skrev 2015-03-05 21:40:55:

Jättebra artikel! Jag förstår att Hr Malmborg gärna ser att jag vänder mig till min redov.konsult för att få denna tjänst utförd. Men, hur gör man en sån själv? Var kan jag läsa mer om hur en sådan görs? Finns det bra böcker? Informativa länkar? Färdiga excel-ark, kanske med sie-fils import? Elaborera gärna, säg B nu när du sagt A.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Uppiggande, radikala förslag för förenklad kontroll

Statens särskilda utredare riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (kd) har presenterat resultatet av arbetet i ”Utredningen om förenkling och finansiering av kontrollorganisationen i livsmedelskedjan”. I slutbetänkandet ”En ny kontrollorganisation i livsmedelskedjan– för ökad effektivitet, likvärdighet och konkurrenskraft” föreslås kraftiga förändringar. Men det finns skäl att gå ännu längre.

 

Kommentera