KRÖNIKA - Vart är vi på väg?

Varje fredag under vintern har frågan ställts på bästa sändningstid i Sveriges television, vart är vi på väg? Det är säkert många mjölkproducenter som ställt samma fråga under senare tid. Vi har efter Riksbankens räntesänkning till minusränta hamnat i ett nytt läge där frågan dyker upp igen, vart är vi på väg?

Foto: Handelsbanken
Företagen kan glädjas åt utvecklingen med lägre räntor som hjälper till att skapa bättre likviditet. Inte minst de som är högt belånade men även de som vill investera och utveckla sitt företag kan glädjas åt den lägre räntenivån som gör investeringen lättare att räkna hem. De låga räntorna har samtidigt gjort att prisutvecklingen på åkermark fortsatt att stiga. Ny statistik från LRF Konsult visar på en ökning med i snitt 4 % över landet men variationerna är stora. Skälen till att investera i åkermark skiftar, men gemensamt för de som köper till mark är att de har en klar strategi vad de vill med sitt företag.  Det kan vara allt från att långsiktigt få kontroll över spridningsarealer till att skapa en än mer rationell enhet med mindre tidsåtgång och därmed frigöra resurser. Förvärven syftar till att skapa en produktionsenhet som är anpassad för företagets framtida verksamhet. De vet vart de är på väg och investeringen ligger i linje med den utveckling av företaget man tänkt sig.

Genom att fokusera sin energi på det man själv kan påverka i tider när osäkerheten känns stor (hur blir t ex de nya jordbrukarstöden) skapar man förutsättningar för en positiv känsla av att utvecklat sitt företag även i tider av osäkerhet. Denna känsla och resultat av vardagsgnetandet för att utveckla sin verksamhet tar man med sig in i framtiden (och till banken).

Rolf Åttingsberg
Affärsutvecklingschef, Handelsbanken Skog och Lantbruk

Artikeln publicerades fredag den 06 mars 2015

Kommenterarer till artikeln

Samuel af Ugglas skrev 2015-03-06 08:39:21:

Handelsbanken kanske i all sin servicevänlighet kunde tala om för Sveriges befolkning hur stor statens andel är i produktionskostnaderna hos livsmedelsproducenterna dvs. lantbrukarna. Dessutom förklara för oss hur lagstiftningen ser ut kring egendomsrätten, bruks och nyttjanderätten till sin ägandes egendom.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera