15 besättningar med MRSA

Efter att man fattat misstanke om MRSA i 30 norska grisbesättningar, blev det i dagarna konfirmerat att 15 av dem var infekterade.

Efter att Norge konstaterats vara fria från MRSA i början av året, kom smittan tillbaka i februari. Norge är dock fortfarande det enda landet som efter att ha konstaterat smittan, jobbat aktivt med att få bukt med den. Foto: Thinkstock
– Det är som förväntat utifrån den kartläggningen vi utfört och vi har ingen anledning att tro att det kommer inkomma fler positiva provresultat i samband med detta utbrott, säger Bjørn Røthe Knudtsen, som är regionchef i norska Mattilsynet, i ett pressmeddelande.

Av de 15 besättningarna, är fem smågrisproducenter och tio föder upp slaktsvin. En besättning ligger i Troms, en i Sør-Trøndelag och de övriga ligger i Nord-Trøndelag. Slaktning och sanering av stallarna genomförs nu i alla de smittade besättningarna.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 11 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera