Jørgensen vill få bukt på dansk MRSA

Den danska landsbygdsministern Dan Jørgensen skärper nu tonen kring MRSA och antibiotikaförbrukningen i den danska djuruppfödningen. Fram tills 2018 är målet att sänka förbrukningen med 15 procent.

Två av tre danska grisbesättningar bär på MRSA-smittan. Med en ny handlingsplan vill landsbygdsministern Dan Jørgensen få bukt på problemet. Foto: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
I höstas tillsatte den danska landsbygdsministern Dan Jørgensen en tvärvetenskaplig expertgrupp, som fick i uppdrag att ta fram en ny riskutvärdering över MRSA-förekomsten i den danska djuruppfödningen. Därutöver skulle de ge rekommendationer till insatser som skulle kunna begränsa smittan.

Rapportens screeningresultat visar att antalet smittade grisbesättningar har fyrdubblats på fyra år, vilket innebär att två av tre danska grisstallar är smittade. Efter att ha tagit del av denna rapport inleder Jørgensen nu politiska förhandlingar med Folketingets övriga partier, med målet att få till en omfattande fyrårig handlingsplan.

– Utvecklingen av husdjurs-MRSA visar att det finns ett behov av att vi skärper insatsen. Dessvärre finns det inga snabba lösningar som får problemet att försvinna till imorgon. Därför bjuder jag nu in till ett brett politiskt avtal om en långsiktig bekämpningsstrategi, säger Dan Jørgensen, i ett pressmeddelande.

Landsbygdsministerns handlingsplan innehåller följande åtgärder:

• Antibiotikaförbrukningen till grisar ska reduceras med 15 procent mellan 2015 och 2018. Därutöver ska tetracyklin, som misstänks vara en av de mest kritiska antibiotikasorterna, fasas ut så snabbt som möjligt.
• Hygienåtgärder för alla som arbetar i grisstallar.
• Övervakningsprogram för utvecklingen av MRSA.
• Stärkt forskning om smittvägar och alternativ till antibiotika.

– Antibiotika bidrar till att främja utvecklingen av resistenta bakterier, vilket är ett stort hälsomässigt problem. Vi har redan kommit en bit på vägen i att sänka vår förbrukning, men nu ska vi ännu längre ner, avslutar Dan Jørgensen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 18 mars 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera